11202019sri
Last updatesri, 20 nov 2019 6pm

Kinezi izumili super kameru – može vas uočiti među hiljadu ljudi

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može identifikovati pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo na osnovu pokreta njegovog tijela. Udruženja za ljudska prava kritikovala su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju osnovinih ljudskih sloboda

Foto: Printscreen/BBC

Kineski naučnici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može identifikovati jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetina hiljada ljudi.

Kameru od 500 megapiksela razvili su naučnici sa Univerziteta Fudan, u saradnji s Optičkim institutom Čangčun iz Kineske akademije nauka, piše Independent.

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži pet puta više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela, sa jednog čileanskog opservatorijuma čiji je cilj posmatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su otkrili kineski naučnici koristiće se za video nadzor pa su je već pohvalili kineski državni mediji zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i kompanije koje se bave video nadzorom.

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi sigurnosnoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima.

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svijetu.

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može identifikovati pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo na osnovu pokreta njegovog tijela, prenosi Index.hr.

Program "ptice špijunke", s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz vazduha snimaju ljude.

Udruženja za ljudska prava kritikovala su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju osnovinih ljudskih sloboda.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...