11192019uto
Last updatepon, 18 nov 2019 2pm

MP3 odlazi u istoriju

Inženjeri koji su razvili MP3 format su navodno radili sa nepotpunim informacijama o tome kako naš mozak obrađuje zvuk, pa je sam format nastao na pogrešnim pretpostavkama o tome kako zapravo čujemo

 

Foto: Youtube/Printscreen

Format koji je obilježio “divlji zapad” ilegalnih downloada odlazi u istoriju. Već se dugo vode rasprave o tome da li je pošteno prema publici vrtjeti mp3 fajlove u takozvanim digitalnim setovima – lossless formati kao što je FLAC ne zauzimaju puno mjesta u današnjem svijetu hard diskova i USB stickova velikih kapaciteta, a nose zvuk istog kvaliteta kao i izvorni wav format.

Ipak, mnogi tvrde da MP3 visokog kvaliteta (na primjer 320 kbps) ne gube puno na kvalitetu reprodukcije, pa su sasvim pogodni i za klupsko iskustvo na ozbiljnom razglasu. Uprkos tome, ekipa koja je razvila ovaj format smatra da se njegovo vrijeme završilo.

Njemački Fraunhofer institut za integrirane sklopove razvija mp3 format još od kasnih 80-tih, a upravo je objavio da je licenca za patente vezane uz MP3, kao i vezani softver obustavljena, prenosi NPR.

Razloga za to ima nekoliko - sam institut je učestvovao u izradi kvalitetnijih formata kao što je AAC (Standard na iTunes), a i nedavno je naučno istraživanje koje je sproveo Audio Engineering Library dokazalo kao MP3 format muzici oduzima emocije.

Inženjeri koji su razvili MP3 format su navodno radili sa nepotpunim informacijama o tome kako naš mozak obrađuje zvuk, pa je sam format nastao na pogrešnim pretpostavkama o tome kako zapravo čujemo. Kako su psihoakustička istraživanja napredovala, tako je napredovala i tehnologija, koja je donijela nove audio formate koji su bogatiji informacijama, ali i bolje odgovaraju sve popularnijem streamingu.

Naravno, to ne znači da ćemo se odreći izdanja koja i dalje čuvamo na MP3, ali je vrlo vjerovatno da će ih u budućnosti biti značajno manje. Čitava tehnologija se sve više okreće streamingu, pritisci na ekipu koja ilegalno razmjenjuje izdanja su sve veći, a industrija je našla način kako da naplati slušanje muzike – bez obzira na to je li taj način pošten prema samim autorima. Kako god bilo, moramo se prilagoditi dobu koje je zapravo već stiglo, piše klubikon.com, prenosi telegraf.rs.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...