11192019uto
Last updatepon, 18 nov 2019 2pm

Kompanija Kaspersky Lab upozorava: Ne koristite otvorene Wi-Fi mreže

“Nemojte koristiti pristupne tačke bez šifara i javne hotspot tačke kako biste obavljali veoma rizične aktivnosti poput onlajn bankarstva, kupovine, prijavljivanja na sajtove ili prenošenja povjerljivih informacija. Ukoliko bi neka treća osoba presrela ovaj vid prenosa, to bi moglo dovesti do ozbiljnih gubitaka, uključujući i finansijske”, objašnjava Denis Legezo, ekspert za antiviruse u kompaniji Kaspersky Lab

Nakon analiziranja informacija sa više od 30 miliona bežičnih pristupnih tački (Wi-Fi hotspot) širom svijeta, kompanija Kaspersky Lab je došla do podatka da je svaka četvrta (28 odsto) nezaštićena i da nosi rizik po privatne podatke korisnika. To znači da napadači mogu lako presresti i iskoristiti saobraćaj koji se prenosi putem ovih mreža, uključujući poruke, šifre i dokumenta.

Prema sigurnosnoj mreži ove kompanije, 25 odsto svjetskih Wi-Fi mreža nema enkripciju ili zaštitu šifara. Drugim riječima, informacije koje se šalju putem njih potpuno su otvorene i druge osobe ih mogu lako pročitati. Oko tri odsto hotspot tačaka koriste sigurnost za šifrovanje podataka WEP (Wired Equivalent Privacy) kako bi vršile enkripciju podataka. Ovaj nepouzdani protokol može biti ometen za nekoliko minuta korišćenjem alata koji su dostupni besplatno na Internetu, piše Mondo.rs.

Blizu tri četvrtine Wi-Fi pristupnih tačaka koriste pouzdaniji oblik enkripcije koja je zasnovana na sigurnosnom protokolima WPA (Wi-FI Protected Access). Napor koji je neophodan kako bi se “uhakovale” ove mreže zavisi od podešavanja, uključujući i jačinu šifre. Na primjer, ukoliko je u pitanju slaba ili javno dostupna šifra (u kafiću), kriminalci mogu da dešifruju bilo koji preneseni saobraćaj.

Prvih dvadeset zemalja koje imaju najveći procenat Wi-Fi hotspot pristupnih tačaka koje nisu kodirane obuhvataju mnoge popularne destinacije poput Tajlanda, Francuske, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država itd. Putnici su među najranjivijima zato što koriste najbliže dostupne Wi-Fi hotspot tačke, jer je za mnoge to jedini način da ostanu povezani. U isto vrijeme, drugo istraživanje ukazuje na to da samo 53 odsto internet korisnika u Evropi brine o tome da li će njihovi podaci biti presretnuti tokom korišćenja Wi-Fi mreže.

“Savjetujemo svim korisnicima da budu oprezni prilikom povezivanja na Wi-Fi. Nemojte koristiti pristupne tačke bez šifara i javne hotspot tačke kako biste obavljali veoma rizične aktivnosti poput onlajn bankarstva, kupovine, prijavljivanja na sajtove ili prenošenja povjerljivih informacija. Ukoliko bi neka treća osoba presrela ovaj vid prenosa, to bi moglo dovesti do ozbiljnih gubitaka, uključujući i finansijske. Naravno, strogo preporučujemo korišćenje dodatnih mjera poput tehnologije VPN (Virtual Private Network), kako biste se zaštitili”, objašnjava Denis Legezo, ekspert za antiviruse u kompaniji Kaspersky Lab.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...