11182019pon
Last updatepon, 18 nov 2019 2pm

Kompanija Tesla počela prodaju solarnih krovova (VIDEO)

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni izgledaju kao tradicionalni krov - ili kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice

Foto: Youtube/Printscreen

Proizvođač električnih automobila Tesla dodao je u svoju ponudu krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, saopštila je ta kompanija.

Mušterije širom svijeta od juče mogu da naruče solarni krov na Teslinoj internet stranici. Instalacije će početi narednog mjeseca u SAD-u, prvo u Kaliforniji, a u inostranstvu sljedeće godine.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni izgledaju kao tradicionalni krov - ili kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cijenu krova na osnovu veličine kuće, količine svjetlosti u oblasti gdje žive i poreskih olakšica. Takođe mogu i da polože depozit od 1.000 dolara kako bi rezervisali prozvod, prenosi Portal Analitika.

Po navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD koštaju oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Međutim, za snabdijevanje strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije između 30 i 40 procenata krova, a ostatak običnim crijepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla na krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Direktor Tesle, Ilon Mask, nije želio da nagađa koliko naruždbina kompanija očekuje tokom ove godine.

“Biće veoma teško i trebaće vremena, a biće i spoticanja na putu. Ali to je jedina razumna vizija budućnosti”, rekao je Mask.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...