09232020sri
Last updatesri, 23 sep 2020 12pm

Litvanac ojadio Google i Facebook: Na prevaru uzeo 100 miliona dolara

Istraga je otkrila da je Litvanac od 2013. falsifikovao e-mailove, račune i zvanične memorandume i da se izdavao za predstavnika azijskog proizvođača s kojim Google i Facebook redovno posluju. Kako saznaje “Fortune”, riječ je o kompaniji “Quanta Computer”. I Google i Facebook su potvrdili listu da su bili žrtve prevare

Često se dešava da obični korisnici nasjednu na prevaru na internetu, ali kada se to dogodi kompanijama poput Googlea i Facebooka, onda to izaziva čuđenje.

Evaldas R. iz Litvanije je navodno na prevaru uzeo od tehnoloških giganata 100 miliona dolara, saznaje magazin “Fortune”.

Vijest o njegovom hapšenju objavljena je još u martu, ali ne i to ko su bile žrtve, prenosi blic.rs. Istraga pomenutog lista otkriva da je Litvanac od 2013. falsifikovao e-mailove, račune i zvanične memorandume i da se izdavao za predstavnika azijskog proizvođača s kojim Google i Facebook redovno posluju. Kako saznaje “Fortune”, riječ je o kompaniji “Quanta Computer”. I Google i Facebook su potvrdili listu da su bili žrtve prevare.

Evaldas R. je dvije godine podmetao kompanijama lažirane fakture za komputerski pribor i prikupio 100 miliona američkih dolara, koje je rasporedio na različitim računima u istočnoj Evropi.

Prema podacima policije, veliki dio ove svote je zaplijenjen, ali Evaldas R. poriče optužbe. Trenutno je u pritvoru u Litvaniji i u toku je postupak za izručenje. Njegov advokat pokušava to da spriječi, jer misli da njegov klijent ne bi imao fer suđenje u SAD. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE