11152019pet
Last updatepet, 15 nov 2019 8pm

NASA saopštila: Na Saturnovom i Jupiterovom mjesecu moguć život (VIDEO)

Posebno pogodne uslove ima Enceladus, navodi NASA, koja je na konferenciji u svom sjedištu predstavila nova otkrića. Američka svemirska agencija je navela da su na Saturnovom mjesecu otkriveni potrebni sastojci za nastanak života

 

Foto: Youtube/Printscreen

Američka svemirska agencija (NASA) ima nove dokaze da su najvjerovatnija mjesta gdje se može naći život, osim Zemlje, Jupiterov mjesec Evropa ili Saturnov mjesec Enceladus.

Posebno pogodne uslove ima Enceladus, navodi NASA, koja je na konferenciji u svom sjedištu predstavila nova otkrića. Američka svemirska agencija je navela da su na Saturnovom mjesecu otkriveni potrebni sastojci za nastanak života.

Linda Spilker iz NASA-e saopštila je da je otkriće napravila sonda Cassini, koja se nalazi u Saturnovoj orbiti već 13 godina i koja je pronašla vodonik na Enceladusu.

Naučnici navode da su mjeseci Enceladus i Evropa potencijalni “okeanski svjetovi”, gdje je život sličan zemlji moguć uz prisustvo pravih uslova.

Prema njima, Enceladus gotovo da ispunjava sve uslove, ali za sada nisu primijećeni mikrobi i mikroorganizmi, piše Al Jazeera.

Kako NASA-ini naučnici opisuju, ti svjetovi su okovani debelim slojem leda, kao što je Zemlja obavijena atmosferom, a unutra, gdje se sumnja da su velike količine vode, dešavaju se razni hemijski procesi koji mogu dovesti do pojave života sličnom onom na Zemlji, uprkos odsustvu Sunca. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...