09232020sri
Last updatesri, 23 sep 2020 12pm

NASA saopštila: Na Saturnovom i Jupiterovom mjesecu moguć život (VIDEO)

Posebno pogodne uslove ima Enceladus, navodi NASA, koja je na konferenciji u svom sjedištu predstavila nova otkrića. Američka svemirska agencija je navela da su na Saturnovom mjesecu otkriveni potrebni sastojci za nastanak života

 

Foto: Youtube/Printscreen

Američka svemirska agencija (NASA) ima nove dokaze da su najvjerovatnija mjesta gdje se može naći život, osim Zemlje, Jupiterov mjesec Evropa ili Saturnov mjesec Enceladus.

Posebno pogodne uslove ima Enceladus, navodi NASA, koja je na konferenciji u svom sjedištu predstavila nova otkrića. Američka svemirska agencija je navela da su na Saturnovom mjesecu otkriveni potrebni sastojci za nastanak života.

Linda Spilker iz NASA-e saopštila je da je otkriće napravila sonda Cassini, koja se nalazi u Saturnovoj orbiti već 13 godina i koja je pronašla vodonik na Enceladusu.

Naučnici navode da su mjeseci Enceladus i Evropa potencijalni “okeanski svjetovi”, gdje je život sličan zemlji moguć uz prisustvo pravih uslova.

Prema njima, Enceladus gotovo da ispunjava sve uslove, ali za sada nisu primijećeni mikrobi i mikroorganizmi, piše Al Jazeera.

Kako NASA-ini naučnici opisuju, ti svjetovi su okovani debelim slojem leda, kao što je Zemlja obavijena atmosferom, a unutra, gdje se sumnja da su velike količine vode, dešavaju se razni hemijski procesi koji mogu dovesti do pojave života sličnom onom na Zemlji, uprkos odsustvu Sunca. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE