10232019sri
Last updatesri, 23 okt 2019 3pm

Glad za demokratijom

Autor: Boško Jakšić

Evropa je nedavno obeležila 30. godišnjicu protesta na mađarsko-austrijskoj granici, prvu naprslinu u Gvozdenoj zavesi koju će politika glasnosti i perestrojke Mihaila Gorbačova definitivno srušiti i označiti kraj sovjetskog komunizma. Tri decenije su prošle i od krvavih događaja na Tjenanmenu, kada je više hiljada ljudi, mahom studenata, okupiralo pekinški trg protestujući protiv političkih posledica Kulturne revolucije Mao Cedunga i zahtevajući liberalizaciju društva. Vlast je uzvratila šaljući tenkove. Ni danas se ne zna da li su ubijene desetine ili stotine, a Tjenanmen je postao globalni simbol otpora i slobode.

Svet je na mnogo načina drukčiji od onog pre tri decenije. Kina je danas supersila koja je pretekla Ameriku, postala vodeća ekonomija sveta i nesumnjivo je od 1989. izrasla u moćnog globalnog igrača. Rusiju je Vladimir Putin podigao sa kolena na koja je bačena u vremenima Borisa Jeljcina i povratio joj nacionalni ponos. Šef Kremlja razgoreo je kroz novi patriotizam ambicije ruske moći, ako ne teritorijalne obnove Sovjetskog saveza, što je po njemu bila “najveća katastrofa 20. veka”, ono političke i vojne.

Ukrajina je 2014. doživela revoluciju u kojoj je skinut proruski predsednik. Uspon antiestablišment pokreta i dolazak na vlast desničarskih populista sa neliberalnom agendom po zemljama Evropske unije - od Italije do Mađarske i Poljske - poremetio je klasičnu političku arhitekturu kontinenta. Klimaks ovih potresa nesumnjivo je bila pobeda Donalda Trampa 2016, kada su Britanci na referendumu izglasali Bregzit.

Posledice se šire po principu koncentričnih krugova razarajući kako razvijeni, tako i svet u razvoju. Više od polovine članica EU suočeno je sa manje ili više oštrim protestima nezadovoljnih ljudi. Kina i Rusija su ponovo pozornice nemira i javnih protesta koji potresaju Hong Kong i Moskvu. Hiljade demonstranata ne kriju glad za demokratijom.

Kompletan tekst možete pročitati na portalu Oslobođenja

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...