01222021pet
Last updatečet, 21 jan 2021 11pm

Šta je nama Katalonija

Autor: Erol Avdović

Nije Katalonija nikakva novotarija. Od 15. stoljeća, kada je osnovana Kraljevina Španija, Katalonija, koja je već bila jedna od vodećih evropskih pomorskih sila, ušla je u to kraljevstvo, dobrovoljno postajući, mnogi će reći, njegov najegzotičniji, ali i ekonomski najvažniji dio. 

U taj je državni brak, kako se to često kaže, Katalonija ušla iz ljubavi, kada su se vjenčali kralj Ferdinand (od Aragona) i kraljica Izabela (od Kastilje), ujedinivši svoje zemlje i iz nasušnih interesa. Katalonci, dakle, nisu od jučer niti je njihova zemlja nastala otimanjem tuđe. Katalonski identitet se bilježi još od doba starog Rima.

Danas je Katalonija bogatiji dio od ukupno 17 španskih autonomnih pokrajina i u njoj živi 16 posto stanovništva Španije. Katalonija je čak bogatija i od glavnog španskog rivala na Iberijskom poluotoku - Portugala. Godišnje Katalonija privlači više od 212 milijardi dolara stranih investicija, da ne govorimo o turizmu i značaju Barcelone kao milenijske evropske metropole.  

Iza ovog referenduma stoji i notorna ekonomska priča o bogatoj pokrajini, koja uplaćuje velike sume novca u državnu kasu, a tvrdi da ne dobiva odgovarajući povrat novca. Tu je i ta neizbježna politička dimenzija.

Spor s centralnom vladom u Madridu, koja je ovaj referendum, kakvi god bili njegovi rezultati, već proglasila neustavnim, vuče svoje korijene još od doba vojne diktature generala Franka, koji je kršio ljudska prava i slobode svih Španaca, i ne samo Katalonaca, sve do njegove smrti 1979. godine.

Zato ovo katalonsko plebiscitarno izjašnjavanje valja posmatrati prvenstveno kao potvrdu slobodne volje građana, uključujući odbranu demokratije kao neotuđivog prava, posebno u zemljama koje su proživjele vlastodržačku diktaturu. No, katalonski se primjer mora staviti u historijski kontekst, poštujući povijesne činjenice, a ne time jeftino ili lokalno politizirati. 

Mora se, dakako, voditi računa o pravima građana, što je obaveza španskih vlasti kao jedne od vlada perjanica EU, gdje su ta prava temelji državnog suvereniteta. Najracionalnije je ipak istaknuti princip nepovredivosti i nemijenjanja evropskih granica, jer to je i najbolja poruka onima koji sanjaju o ujedinjenoj, a ne atomiziranoj evropskoj budućnosti.

Izvor: Avaz

 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE