11152019pet
Last updatepet, 15 nov 2019 8pm

Đoković kao Mate Parlov

Autor: Ekrem Avdić

Kada su neki pokušavali da legendarnog olimpijskog pobjednika i svetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, Matu Parlova, malo "kroatizuju", onda je on tim hadezejcima odgovorio:

- Pa kako ja mogu biti hrvatski nacionalista, ja sam prvak svijeta, a ne Hrvatske!.

Nakon tog Matinog verbalnog nokauta, niko nije ni pokušavao da ga izvede "na pravi put". Nešto slično, dešavalo se i sa drugim svjetskim prvakom, ali u tenisu. Riječ je o nepobjedivom Novaku Đokoviću, pobjedniku na četiri najveća teniska turnira na svijetu.

ZLOUPOTREBLJAVALI GA

Prve svjetske turnire je Nole Đoković proslavljao u Beogradu. Prve velike novce je uložio u tenis-centar. Vodali su ga po beogradskim prijemima kao mečku. Slikali se sa njime i srbovali za političke potrebe. Onda se Nole, valjda i uz pomoć prvog mentora, Nikole Pilića i roditelja, malo presabrao: vidio je da ga zloupotrebljavaju, da od njega prave srbijanskog teniskog asa na koji su mu način umanjivali značaj svjetskog, da ga, na kraju krajeva, i finansijski varaju.

Bježeći od srbovanja i lojkalnog podaništva, Nole Đoković je postao svjetski as, ali i svjetski čovjek. Njegov humanizam su mnogi vidjeli na djelu. I mi u be-ha, kada je nakon katastrofalnih poplava pomogao dječijim vrtićima u oba entiteta. Bilo je očaravajuće gledati njegove igre ove godine, ali i vidjeti koliko je uradio na svom obrazovanju pa je nakon osvojenog trofeja u Rimu publiku šarmirao pozdravljajući je na perfektnom italijanskom jeziku. Francuze je nakon osvajanja trofeja na Rolland Garrosu, osvojio i odličnim govorom na francuskom jeziku.

Dakle, kao nekoć Mate Parlov, tako je i Nole Đoković pokazao da ne može biti nacionalista, jer je prvak svijeta, čime je do nogu potukao onu: "Govori, bre, srpski da te ceo svet razume!".

Naravno, Nole je svjetskim rezultatima vlastitog rada u teniskoj industriji afirmirao i svoj narod i svoju domovinu. Dakle, srbovanje kao roba nema prođu na svjetskom tržištu. To je skroz felerična roba, naročito ona iz industrije velikosrblja koja je sankcionirana u Hagu jer je dovela do rata, razaranja, ubijanja, silovanja, konc-logora, genocida nad drugim narodima, posvemašnjeg siromaštva, jada, bijede...

PRIZNATI GREŠKU

I aktualna vlast u Srbiji, koja je, do prije četiri-pet godina, bila i u političkoj industriji srbovanja i velikosrbovanja, dozvala se pameti i okrenula ploču. Naravno, prema Evropi i EU, ma kako joj  bilo bolno da to prizna da je do jučer skidala ploču sa nazivom Bulevar Zorana Đinđića i postavljala ploču sa imenom Ratka Mladića. To je radio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a da apsurd bude veći on je prije nekoliko dana pokrenuo inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Zoranu Đinđiću!

Priznati grešku, ne boli - rekao bi Vuk Drašković.

Dakle, Srbija pravi iskorak ka Evropi, rješava se balasta prošlosti, ma na kakve otpore imala od nacionalsocijalista, rusofila i same Rusije. A kako treba vremena za ono što se dešava u Srbiji dođe do naše države, odnosno političkog establišmenta, to on kasni u promjeni politike.

U tome vidim još prisutno srbovanje Banjaluke i otpor na putu ka Evropi. Vučić se ugledao na Noleta, a seoska lola Milorad Dodik još uvijek pred sobom ima sliku Ratka Mladića! Hitno mu treba poslati Noletov poster.

Izvor: Avaz

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...