09252020pet
Last updatečet, 24 sep 2020 8pm

Kako da znate da ste možda zaraženi korona virusom? Ovo su glavni simptomi

I prema riječima domaćih, ali i svjetskih stručnjaka, korona virus počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedjelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko liječenje

Ilustracija (Foto: YouTube/Printscreen - Ordinacija)

Kako prepoznati da ste zaraženi korona virusom? Kako ga razlikovati od “domaćeg” gripa?

I sezonski grip i korona virus izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak, korona virus se razvija postepeno, dok grip dolazi naglo i to je glavna razlika, piše "Blic".

I prema riječima domaćih, ali i svjetskih stručnjaka, korona virus počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedjelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko liječenje.

SIMPTOMI

Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Što se tiče temperature, najčešće dolazi do njenog postepenog rasta.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male djece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa je moguć i smrtni ishod.

Simptomi domaćeg gripa prilično su slični korona virusu.

ZAŠTITA

Standardne preporuke koje mogu da spriječe infekciju podrazumevaju:

a) pranje ruku

b) kada kašljete i kijate stavite ruku na usta

c) izbjegavajte kontakt sa bilo kim ko ima respiratorne probleme, poput kašljanja i kijanja

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE