01272021sri
Last updateuto, 26 jan 2021 9pm

Na ovom baltičkom ostrvu krije se “Alkatraz“ za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg nema bijega

Pristup ostrvu Rajms strogo je ograničen. Naučnici koji tamo rade moraju na dezinfekcijska tuširanja na ulazu i izlazu. Zaštitna odijela su obavezna. Na ostrvu su i desetine životinja, kod kojih je virus namjerno izazvan, kako bi se nadgledao i istraživao tok bolesti

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Baltičko ostrvo, koje je nekada korišćeno za istraživanje biološkog oružja, danas njemački naučnici koriste za razvijanje vakcina kojima spasavaju živote.

Pristup ostrvu Rajms strogo je ograničen. Naučnici koji tamo rade moraju na dezinfekcijska tuširanja na ulazu i izlazu. Zaštitna odijela su obavezna. Na ostrvu su i desetine životinja, kod kojih je virus namjerno izazvan, kako bi se nadgledao i istraživao tok bolesti, piše Jutarnji hr.

"Mi smo Alkatraz za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg nema bijega", kaže Franc Konrads, zamjenik direktora Instituta Fridriha Loeflera.

Smješten južnije od živopisnog ostrva Ruegena, Rajms je globalni centar za istraživanje patogena poput virusa bjesnila, afričke svinjske kuge ili ebole.

Laboratorije u kojima se čuvaju najopasniji virusi i staje sa zaraženim životinjama imaju sigurnosni nivo 4 - najvišu u Njemačkoj.

"Činimo sve što je moguće da se virusi ne rašire", rekao je Konrads.

"To je vrlo važno za naš posao."

Institut Fridriha Loeflera najstariji je svjetski centar za proučavanje virusa. Osnovao ga je 1910. godine naučnik čije ime danas nosi. Institut danas zauzima gotovo cijelu površinu ostrva, dugog hiljadu i širokog 300 metara. Od 1970. godine nasipom je povezan s kopnom.

Njemačka vlada u posljednjih desetak godina u institut je uložila oko 300 miliona evra, uglavnom za unapređenje infrastrukture. Danas ima 89 laboratorija i 163 staje.

"Naš najvažniji zadatak je priprema za epidemiju", kaže Konrads i navodi primjer afričke svinjske kuge, koja se ove godine pojavila u srednjoj Evropi.

"Na to moramo biti spremni svaki dan", rekao je.

Na ostrvu se nalazi između 80 i 100 velikih životinja, lama, divljih svinja, krava, koza, ovaca.

Kada neka od zaraženih životinja postane previše bolesna, naučnici je uspavaju.

U institutu kažu da je inficiranje životinja nužnost. Jedino tako naučnici mogu saznati kako se životinje mogu zaraziti u prirodi, kako se bolest razvija i kako životinja reaguje.

Pošto se ispitivanja provode za razvoj vakcina koje mogu spasiti milione životinja, zaštititi farmere i možda iskoreniti glad, Konrads ih smatra "opravdanim", prenosi B92.net.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE