11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Vodu nikada ne prokuvavajte više puta: Pročitajte zašto

Ono što nam se svima često događa je da stavimo vodu u električno kuvalo, zaboravimo, pa kasnije opet uključimo kuvalo s istom vodom da opet proključa. Međutim, malo ko zna koliko je to štetno i da bismo jednostavno trebali da prospemo staru vodu, uspemo novu i ponovno uključimo kuvalo

Foto: Youtube/Printscreen

Vodu treba prokuvati samo jednom, a ako vam se voda ohladi prospite je.

Ono što nam se svima često događa je da stavimo vodu u električno kuvalo, zaboravimo, pa kasnije opet uključimo kuvalo s istom vodom da opet proključa. Međutim, malo ko zna koliko je to štetno i da bismo jednostavno trebali da prospemo staru vodu, uspemo novu i ponovno uključimo kuvalo.

Prokuvavanjem vode ona postaje sigurnija za piće jer isparavaju pojedini plinovi koji mogu biti u njoj, ali ako je prokuvavate dva puta onda ćete drugi put uništiti i ono dobro što je ostalo u njoj.

Kad se voda ostavi da predugo vri ili se ponovo prokuvava, njene hemijske supstance se mijenjaju, a zdravi minerali postaju štetni, piše telegram.hr, prenosi ba.n1info.com. Upravo tako nastaje i kamenac u kuvalu u koji se pretvara kalcijum iz vode, a može uzrokovati bubrežne kamence. A sve je to, naravno, dosta štetno ako se konzumira u većim količinama i ako vam se događa prečesto.

NITRAT

Iako se nitrati nalaze na cijeloj Zemlji, dakle u vodi, vazduhu i zemlji, on postaje potencijalno opasan tek kad je izložen visokim temperaturama poput prokuvane vode. Visoke temperature nitrate pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni pa se povezuju s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

FLUORID

Mnogo istraživanja sprovedeno je u vezi fluorida u vodi, a mnoga su pokazala da potencijalno predstavlja rizik za naše zdravlje, odnosno može negativno da utiče na neurološki i kognitivni razvoj djece. Naučni časopis Environment Health Sciences čak je objavio i studiju koja je pokazala da je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece. Flor je takođe povezan s nižom stopom plodnosti, pokazala je studija sprovedena na miševima 2013. godine.

ARSEN

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najveća opasnost u vodi za piće je arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raznih drugih štetnih posljedica.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...