11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Istraživanje naučnika pokazalo: Nema proizvoda koji 100 odsto pomaže u odbrani od komaraca

Testirani su razni sprejevi i svi su imali uspjeha, ali samo do određene mjere. Ipak, naučnici kažu da će, ako ste okruženi velikim brojem komaraca, teško ijedan sprej da vam pomogne. Većina ogrlica, narukvica i drugih “naprava” koje navodno imaju sastojke zbog kojih komarci ne žele da vam priđu, nisu prošle test. Nikakav uspjeh nisu imale ni narukvice koje odbijaju komarce “zvučnim talasima”

Foto: Youtube

Naučnici su odlučili jednom za svagda da riješe pitanje koje muči veliki broj stanovnika planete: da li išta može da nam pomogne da se odbranimo od komaraca? Većina komercijalnih sredstava su samo “šarena laža”, dok su za jedan preparat utvrdili da djelimično može da zaštiti čovjeka od ujeda komaraca.

Svako ima neku svoju metodu. Svijeće sa mirisom limuna, mirišljavi losioni, narukvice i ogrlice koje “odašilju” zvuke i mirise koji navodno treba da odbiju komarce... Mnogi ljudi se kunu da im neke od ovih stvari pomažu, ali šta kaže nauka?

Da li stvarno možete sa narukvicom da pobjegnete od krvožednih letećih dosada? Stvar nije samo u tome što su neprijatni. Malarija, Zika virus i druge zaraze mogu da se prenesu ujedom komarca.

Rad objavljen u časopisu “Nauka o insektima istražuje koji od komercijalnih i lako dostupnih proizvoda zaista odbija komarce.

Ispitivali su 11 proizvoda, a rezultati nisu baš najbolji. Nijedan nije uspio 100 odsto da zaštiti korisnika od ujeda komaraca. Neki su bili efikasniji od drugih, ali većina je malo bolja nego da nemate nikakvu zaštitu.

Sam eksperiment je zanimljiv. Naučnici su postavili “živi mamac”, odnosno čovjeka u tunel u kome stalno cirkuliše vazduh. Na određenoj udaljenosti je postavljen kavez sa komarcima.

Mamac je koristio razne proizvode koji bi trebalo da odbiju komarce, a naučnici su mjerili u kojoj mjeri su komarci odustajali od večere.

Otkrili su da svijeće sa mirisom limuna nemaju nikakav efekat, čak u malom procentu su komarci bili privučeni tim mirisom. Naglasili su da taj procent nije mnogo veliki, tako da ne mogu da tvrde da komarci vole ovu svijeću, ali ih, svakako, miris ne odbija.

Testirani su razni sprejevi i svi su imali uspjeha, ali samo do određene mjere. Ipak, naučnici kažu da će, ako ste okruženi velikim brojem komaraca, teško ijedan sprej da vam pomogne.

Naučnici su ipak našli jednog “pobjednika”. Radi se o mješavini ulja od limuna i eukaliptusa, koji je uspio da smanji broj ujeda za 60 odsto.

Sa druge strane, većina ogrlica, narukvica i drugih “naprava” koje navodno imaju sastojke zbog kojih komarci ne žele da vam priđu, nisu prošle test. Nikakav uspjeh nisu imale ni narukvice koje odbijaju komarce “zvučnim talasima”.

“Ne znamo za neko naučno istraživanje koje pokazuje da komarce mogu da odbiju zvučni talasi. Zato smatramo te naprave modernim ‘pijavicama’”, napisao je u radu jedan od autora, piše rs.n1info.com.

Zaključak je da ne postoji lijek za komarce koji garantovano može da deluje. Ulje od eukaliptusa može da pomogne, ali ne nudi 100 odsto zaštite. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...