11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Ferero pod optužbama: Da li je Nutela kancerogena?

Italijanski gigant Ferero je nedavno pokrenuo reklamnu kampanju koja uvjerava korisnike da se u Nuteli koristi palmino ulje i da je ono sigurno za ishranu. U maju je evropski organ za kontrolu hrane upozorio da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umjereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za djecu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbjednim

U Evropi raste zabrinutost nakon najnovijeg izvještaja koji povezuje kancer i Nutelu.

U pitanju je palmino ulje koje Nuteli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja.

Italijanski gigant Ferero je nedavno pokrenuo reklamnu kampanju koja uvjerava korisnike da se u Nuteli koristi palmino ulje i da je ono sigurno za ishranu, prenosi Rojters.

U maju je, piše “Blic”, evropski organ za kontrolu hrane upozorio da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umjereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za djecu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbjednim.

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada je u obradi, zagrijeva na 200 stepeni Celzijusovih i postaje štetno po bezbjednost.

Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije, ali je Nutela do sada izazvala najveću buru reakcija kod potrošača. Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotovali su ove proizvode zbog predostrožnosti.

Ferero insistira da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima, uprkos optužbama da ono nije bezbjedno, jer, kako kažu, riječ je o kvalitetu, ne o cijeni.

Ova supstanca se, kako su objasnili, koristi da bi se dobila glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja.

“Pravljenje Nutele uz pomoć drugih ulja dovelo bi do zamjene originalnog proizvoda. To bi bio korak unazad”, rekao je menadžer nabavke u Fereru.

Ferero bi mogao da koristi suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 miliona dolara, izračunao je Rojters. U Fereru nisu potvrdili ove podatke, jer nisu bili dostupni za komentar. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...