11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Naučnici na pragu revolucionarnog otkrića: Zubi bi mogli da se sami “popravljaju”

Istraživački tim sa Kings koledža u Londonu pokazao je da lijek Tideglusib, kojim se inače tretiraju oboljeli od demencije, može da pokrene ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe. Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljenog Tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes

Foto: Youtube (Printscreen)

Naučnici tvrde da bi zubi uz pomoć lijeka Tideglusib mogli da “popravljaju” sami sebe na način koji bi eliminisao potrebu za plombama, piše BBC.

Istraživački tim sa Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lijek, kojim se inače tretiraju oboljeli od demencije, može da pokrene ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe. Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljenog Tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopisu “Sajens riports” pokazala je da je taj proces doveo do “potpunog i uspješnog prirodnog popravljanja” zuba. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi, što je dovelo do regeneracije 0,13- milimetarskih rupa u mišjim zubima.

“Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv”, rekao je profesor Pol Šarp.

“Prostor u kojem stoji sunđer se za vrijeme regeneracije dentina do te mjere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti”, dodao je on.

Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je rekao da bi ovaj način liječenja zuba uskoro mogao da bude i komercijalno dostupan, piše “Jutarnji list, prenosi “Blic”.

“Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovde nije riječ o do te mjere dugoročnom projektu”, pojasnio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno dijeljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lijek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije.

“Sigurnost lijeka je provjerena na puno većim koncentracijama, pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju”, zaključio je Šarp. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...