11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Oprezno s antibakterijskim sapunima! (VIDEO)

Većina antibakterijskih proizvoda sadrži hemikaliju zvanu triklosan. Jedine vrste mikroorganizama koje mogu da prežive kontakt s triklosanom su upravo one otporne na antibiotike

Ova sposobnost ne samo da se tokom svakog ramnožavanja prenosi na sljedeće generacije bakterija, već one sa svakim razmnožavanjem postaju sve otpornije, piše portal b92.net.

Kolike je razmjere poprimio ovaj problem govori podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da se ove vrste mikroroganizama nalaze u svim krajevima svijeta, dok Centar za prevenciju i kontrolu infekcija navodi da 23.000 osoba godišnje umre od infekcija prouzrokovanih superbakterijama.

Ali, to nije sve. Triklosan je toliko snažno jedinjenje da se prilikom prolaska kroz sisteme za filtriranje vode ne razgrađuje, već nastavlja put ka otvorenim vodenim područjima, gdje stupa u fotohemijske reakcije čiji je produkt visoko tokčna supstanca zvana dioksin.

Dioksin može da izazove probleme sa razvojem i reproduktivnim zdravljem, hormonsku neravnotežu, nanese štetu imunološkom sistemu ili čak prouzrokuje nastanak kancera, upozorava SZO.

Ova hemikalija utiče na cio lanac ishrane, pa ne čudi podatak da u 90 odsto slučajeva čovjek stupa u kontakt s njom putem hrane.

Istraživanja su takođe pokazala da antibakterijski sapun nije nimalo bolji od tradicionalnih vrsta sapuna. Triptofan je bio efikasniji samo kada su ispitanici prali ruke duže od devet sati, što je nemoguće izvesti na svakodnevnom nivou, a i svakako bi škodilo ljudskom zdravlju.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...