01252021pon
Last updatened, 24 jan 2021 8pm

Stručnjaci u SAD-u: Kada bi 95% stanovništva nosilo masku, do marta bismo spasili 130.000 života

Nova projekcija Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHME) s Univerziteta u Washingtonu predviđa da bi broj preminulih od COVID-a 19 u SAD-u mogao premašiti brojku od 470.000 do 1. marta 2021. godine ukoliko se nastave trenutni trendovi, piše Healthline

Foto: Printscreen/CBS

Ukoliko bi 95 odsto stanovništva nosilo zaštitnu masku, u naredna tri mjeseca mogli bismo spasiti živote najmanje 130.000 ljudi, upozorili su epidemiološki stručnjaci iz Amerike.

Koliko zapravo maske mogu biti učinkovite, ljekari i naučnici upozoravaju već mjesecima. Sada kada se bliži dolazak i prvih vakcina na tržište, medicinari pozivaju na strpljenje i dodatni oprez kako bi se zaštitili i spasili ljudski životi.

"Zaista smo u ratu s ovim virusom. Ali ne smijemo zaboraviti da imamo tajno oružje. Stoga, umanjite sve interakcije izvan vašeg domaćinstva i stalno nosite masku", upozorio je američki hirurg Jerome M. Adams.

Nova projekcija Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHME) s Univerziteta u Washingtonu predviđa da bi broj preminulih od COVID-a 19 u SAD-u mogao premašiti brojku od 470.000 do 1. marta 2021. godine ukoliko se nastave trenutni trendovi, piše Healthline.

Naučnici IHME-a napominju, međutim, da ovaj broj preminulih nije neizbježan. Kako ističu, samo kada bi odsto stanovništva SAD-a nosilo masku, mogli bi se spasiti životi 130.000 ljudi. Čak i da samo 85 odsto Amerikanaca nosi masku, moglo bi se spriječiti gotovo 96.000 smrtnih slučajeva.

Dodatni razlog za nošenje maske je i zaštita ekonomije. Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da bi povećanje nošenja maski od samo 15 odsto moglo spriječiti potrebu za uvođenjem lockdowna, ali i umanjiti ekonomske gubitke za čak milijardu dolara, prenosi Klix.ba.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE