04102020pet
Last updatepet, 10 apr 2020 4am

Pogrešno ime koštalo ju je obraza: Poslije velike uloge i svjetske slave vratila se gledanju u karte na sutomorskoj plaži

Nekoliko godina je prošlo od njenog posljednjeg pojavljivanja u javnosti, a onda je bila glavna tema u svim novinskim člancima. Naime, Ljubica Adžović je optužena da je učestvovala u kupovini tek rođene bebe. Ta vijest je digla celu Crnu Goru na noge, ali je na kraju otkriveno da je došlo do zabune jer je osoba koja je imala namjeru da učini ovaj zločin imala isto ime i prezime kao i glumica. Ubrzo nakon te zabune ona umire

Ljubica Adžović (Foto: Printscreen)

Junakinja kult­nih fil­mo­va Emi­ra Ku­stu­ri­ce “Dom za ve­ša­nje” i “Cr­na mač­ka be­li ma­čor”, u kojem joj je unuka bila Branka Katić, umrla je prije skoro 14 godina u 82. godini života.

Slav­ni re­di­telj Emir Kusturica ju je pronašao u romskoj kućici u Za­gra­đu kraj Sutomora i do­veo pred ka­me­re. Proslavio ju je, a ona je zahvaljujući njemu bila i zvijezda Kanskog festivala.

“Ma ko­ji tekst, ka­kva ulo­ga”, ču­di­la se Lju­bi­ca pi­ta­nji­ma novinara ubr­zo po­slije ve­li­ke pri­red­be u Ka­nu, 1992. godine.

“Bi­la sam u fil­mu ono što je­sam: Ci­gan­ka i ba­ba”, rekla je tada za “Novosti” Ljubica Adžović.

Po­slije ve­li­kog uspje­ha fil­ma “Dom za ve­ša­nje”, kra­jem de­ve­de­se­tih opet je igra­la kod Ku­ste u fil­mu “Crna mač­ka, be­li ma­čor”. Tada je za Bran­ku Ka­tić rekla da je osjeća kao pravu nuku, piše “Blic”.

“Ne dije­lim je od mo­je Aj­še, obra­za mi”, rekla je ona.

Nakon dva veoma uspješna filma, ipak je odlučila da se vrati onome što je prije radila – gledanju u karte na sutomorskoj plaži.

Neko vrijeme su kružile priče da je 2001. godine pobjegla u Francusku, zatraživši azil u toj zemlji, skrivajući se, kako je tada govorila, od mafije koja joj je neprekidno tražila novac uz prijetnju da će je ubiti.

Foto: Printscreen

Prema njenom svjedočenju koje su prenijeli francuski mediji, iz Crne Gore je otišla za Albaniju, brodom iz Valone za Brindizi, a potom kamionom stigla u Lion.

Godinu dana prije smrti vratila se u rodni kraj. Imala je devetoro djece, a tačan broj unučadi i praunučadi nikad nije znala.

Nekoliko godina je prošlo od njenog posljednjeg pojavljivanja u javnosti, a onda je bila glavna tema u svim novinskim člancima.

Naime, Ljubica Adžović je optužena da je učestvovala u kupovini tek rođene bebe. Ta vijest je digla celu Crnu Goru na noge, ali je na kraju otkriveno da je došlo do zabune jer je osoba koja je imala namjeru da učini ovaj zločin imala isto ime i prezime kao i glumica.

Ubrzo nakon te zabune ona umire, 23. maja 2006. godine, posle kraće bolesti.

”Mo­je naj­u­zbu­dlji­vi­je is­ku­stvo u ra­du s pro­fe­si­o­nal­nim i ne­pro­fe­si­o­nal­nim glum­ci­ma bi­lo je sni­ma­nje fil­mo­va ‘Dom za ve­ša­nje’ i ‘Cr­na mač­ka be­li ma­čor’ sa Ljubicom Adžo­vić”, re­kao je na vest o nje­noj smr­ti Emir Ku­stu­ri­ca i dodao:

“Ona je bi­la ta­le­nat ko­ji se rijet­ko ra­đa. Volio sam da sa­ra­đu­jem s Lju­bi­com. Sva­ki sni­mlje­ni ka­dar bio je ne­po­no­vlji­vo uži­va­nje i is­ku­stvo za me­ne kao re­di­te­lja. Ža­lim zbog nje­ne smr­ti”.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Crnogorske brige oko korone      
  Crnogorske brige oko korone

  Pojedini stanovnici Crne Gore, jedine zemlje u Evropi gdje nema oboljelih od korona virusa, sumnjaju da to i nije bezopasno.

  „Ako Evropa ukapira da smo imuni na virus, na'ebali smo“, veli zabrinuti Crnogorac svom unuku.

  „Zašto Đede? Zar to nije dobro?“, pita unuk

  Read more...