04072020uto
Last updateuto, 07 apr 2020 5pm

U fokusu

MANS: Predsjednik Opštine Budva od države dobio pomoć da nelegalno gradi

Carevićev kompleks farmi sastoji se od 12 objekata od preko 6.000 metara kvadratnih, a kompletna uzurpirana površina od oko pola miliona kvadrata. Ranije istraživanje MANS-a pokazalo je da je kompanija „Carinvest“ za nekoliko godina izgradila cijeli poljoprivredni kompleks, a da je u tome ni u jednom trenutku nijesu ometale inspekcije i nadležni organi za upravljanje državnom imovinom

Foto: MANS

Ministarstvo poljoprivrede je u posljednje dvije godine kompaniji „Carinvest“, budvanskog predsjednika Opštine Marka Carevića, isplatila blizu 100.000 eura na ime subvencija za poljoprivednu prozvodnju i nabavku opreme, iako se radi o farmi koja je u potpunosti sagrađena na uzurpiranom državnom zemljištu i bez građevinske dozvole.

Do ovih podataka došao je Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Carevićev kompleks farmi sastoji se od 12 objekata od preko 6.000 metara kvadratnih, a kompletna uzurpirana površina od oko pola miliona kvadrata.

Ranije istraživanje MANS-a pokazalo je da je kompanija „Carinvest“ za nekoliko godina izgradila cijeli poljoprivredni kompleks, a da je u tome ni u jednom trenutku nijesu ometale inspekcije i nadležni organi za upravljanje državnom imovinom.

Osim što je bez ikakve naknade koristio ogromno državno zemljiste, Vlada je i finansijski pomagala Careviću da izgradi svoju poljoprivrednu imperiju na Krimovici.

SIMOVIĆ SIPAO NOVAC U NELEGALAN POSAO

Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je Milutin Simović, sredinom 2017. je kroz program podrške poljoprivrednim gazdinstvima IPARD Like 2.2 prihvatilo da sa 50 odsto sredstava učestvuje u jednoj od investicija Carevića u kompleksu farmi na Krimovici.

Tada je Careviću obećano oko 52.000 eura kao učešće države za izgradnju mini klanice i nabavku opreme. Prema nalozima Agencije za plaćanje Ministarstva poljoprivrede do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, kompanija “Carinvest” je početkom februara prošle godine uputila zahtjev za isplatu 51.062,04 eura, koji je potpisao izvršni direktor kompanije i sin predsjednika opštine Budva, Milan Carević. Konačno, sa računa Agencije za plaćanje je sredinom juna prošle godine i izvršena isplata na račun kompanije “Carinvest”.

Osim ove direktne pomoći za izgradnju objekata na Krimovici, Ministarstvo poljoprivrede je u stalno tokom 2017, 2018. i 2019. pomagalo nelegalno poljoprivredno gazdinstvo Carevića, što potvrđuju analitičke kartice tog resora: osim novca za mini-klanicu, Carević je dobio još 50.000 eura u direktnim subvencijama za proizvodnju.

MANS je ranije saopštio da je Carević svoje gazdinstvo registrovao još 2016. tako što je Ministarstvu poljoprivrede prijavio sopstvene parcele na kojima se ni danas ne odvija bilo kakva proizvodnja, dok je kompletan kompleks farmi sagrađen na uzurpiranom državnom zemljištu.

Ministarstvo poljoprivrede je prošle sedmice odbilo zahtjev Carevića da zakupi zemljište na kome je izgradio farme i time dodatno potvrdilo da je kompletan posao na Krimovici nelegalan. Ipak, to nije bila prepreka za ovaj državni organ da za sve vrijeme trajanja uzurpacije finansijski podržava budvanskog predsjednika Opštine.

KREDITI INVESTICIONO-RAZVOJNOG FONDA

Nije samo Ministarstvo poljoprivrede pomagalo biznise Carevića, uprkos činjenici da se radi o uzurpatoru državne imovine. Dok je na Krimovici, na državnom zemljištu, gradio nelegalni poljoprivredni kompleks, Marko Carević je od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) obezbijedio više kredita kao podršku svojoj kompaniji „Carinvest“.

IRF je 2015. odobrio 1,2 miliona eura kao podršku za refinansiranje kredita, da bi već naredne godine dobio još pola miliona eura na ime direktnog kredita. Podrška IRF-a Careviću se nastavila i 2018. kada mu je odobren kredit od dodatnih 500.000 eura za nabavku pumpi za beton i mašina za asfalt.

MINISTARSTVO FINANSIJA I KATASTAR SU ZNALI ZA UZURPACIJU I ĆUTALI

Prema podacima MANS-a, državni organi, zaduženi za upravljanje i evidenciju državne imovine, najmanje godinu znaju da je Carević na Krimovici uzurpirao pola miliona kvadrata i sagradio više od 6.000 metara kvadratnih objekata bez građevinske dozvole.

Prvi čovjek Budve se krajem novembra 2018. obratio kotorskom katastru sa zahtjevom da na državnom zemljištu uknjiži 11 nelegalno sagrađenih objekata, površine preko 6.000 kvadrata. Na rješenje katastra se žalio zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ali je Ministarstvo finansija odbilo tu žalbu i Careviću je uknjižio nelegalne objekte na državnom zemljištu.

Krajem septembra 2019, Carević se ponovo obraća kotorskom katastru sa zahtjevom da na državnom zemljištu uknjiži još dva manja objekta koje je u međuvremenu sagradio - pomoćni objekat i trafo-stanicu. I na to rješenje se žalio zaštitnik, ali je Ministarstvo finansija odbilo i tu žalbu i omogućilo Careviću da se uknjiži na državnom zemljištu.

Dokumentacija MANS-a pokazuje i da se da se krajem 2019. Carević obratio Upravi za imovinu sa zahtjevom da na Krimovici kupi blizu 300.000 kvadrata državnih parcela, a što je samo dio onoga što je prethodno uzurpirao. Uprava za imovinu se početkom decembra 2019. obratila Upravi za nekretnine sa zahtjevom za procjenu vrijednosti tog zemljišta, ali nije poznato da li je Uprava ikada uradila tu procjenu.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede se oglasilo i potvrdilo da od zakupa zemljišta nema ništa, te da odustaje od plana da za lokaciju Krimovica raspisuje poziv za zakup.

Zanimljivo je da je Carević, još sredinom 2018, kada je kotorskom Sekretarijatu za urbanizam podnio zvaničan zahtjev za legalizaciju, naveo da sa državom ima ugovor o zakupu zemljišta na kome se nalaze nelegalni objekti.

Sve ovo dokazuje da su resori poljoprivrede i finansija, uprava za imovinu i nekrentine, ali i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa imali punu informaciju o tome šta se dešava na Krimovici, ali da niko o tome nije obavijestio ni policiju ni tužilaštvo.

Dejan Milovac (Istraživački centar MANS-a)

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Crnogorske brige oko korone      
  Crnogorske brige oko korone

  Pojedini stanovnici Crne Gore, jedine zemlje u Evropi gdje nema oboljelih od korona virusa, sumnjaju da to i nije bezopasno.

  „Ako Evropa ukapira da smo imuni na virus, na'ebali smo“, veli zabrinuti Crnogorac svom unuku.

  „Zašto Đede? Zar to nije dobro?“, pita unuk

  Read more...