04102020pet
Last updatepet, 10 apr 2020 4am

U fokusu

Kompanija gradonačelnika Budve uzurpira blizu 500.000 kvadrata državnog zemljišta: Samo inspektor Bošković nije vidio divlju gradnju Marka Carevića

Mještane Krimovice koji su prijavili nelegalnu gradnju inspektor je 1. septembra 2017. godine obavijestio da je izvršio inspekcijski nadzor, ali da nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti inspektora zaštite prostora, jer su u pitanju “izgrađeni objekti”. “Pismenom inicijativom od 7. avgusta 2017. kojom ste tražili da se izvrši kontrola gradnja štala u naselju Krimovica, opština Kotor, od strane Marka Carevića utvrđeno je da se ne vrši građenje predmetnih objekata i da se radi o izgrađenim objektima”, obrazložio je Bošković

Foto: MANS

Inspektor zaštite prostora Uprave za inspekcijske poslove Zoran Bošković, u ljeto 2017. godine, u jeku nelegalne izgradnje poljoprivrednog kompleksa na Krimovici, nije vidio da Grbljanin Marko Bato Carević na tom lokalitetu gradi bez građevinske dozvole, pišu “Vijesti”.

Mještane Krimovice koji su prijavili nelegalnu gradnju, on je 1. septembra 2017. godine obavijestio da je izvršio inspekcijski nadzor, ali da nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti inspektora zaštite prostora, jer su u pitanju “izgrađeni objekti”.

“Pismenom inicijativom od 7. avgusta 2017. kojom ste tražili da se izvrši kontrola gradnja štala u naselju Krimovica, opština Kotor, od strane Marka Carevića utvrđeno je da se ne vrši građenje predmetnih objekata i da se radi o izgrađenim objektima”, obrazložio je Bošković zbog čega ne može da reaguje.

Mještani koji su prijavili divlju gradnju “Vijestima” su kazali da se i tada gradilo, ali da inspektor nije reagovao.

Oni su tada prijavili i da se iz izgrađenih štala izmet i mokraća prosipaju po livadi u državnom vlasništvu - zbog čega se širi nesnosan smrad, ali inspekcija i u tom slučaju nije djelovala.

Bošković je, međutim, morao da reaguje jer je utvrđeno da su štale izgrađene bez dozvole, o čemu svjedoči i zahtjev za legalizaciju tih objekata koji je Carevićeva kompanija “Carinvest” predala Opštini Kotor prošle godine.

Odgovarajući mještanima, u dopisu je naveo šta su njegove nadležnosti prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata...

“Inspektor zaštite prostora provjerava da li je građenje objekta, odnosno za postavljanje privremenog objekta - izdata građevinska dozvola. Kada utvrdi da se građenje objekta vrši bez građevinske dozvole, odnosno objekat privremenog karaktera postavlja bez odobrenja, inspektor ima obavezu da naredi rušenje objekta i vraćanje prostora u pređašnje stanje, naredi uklanjenje privremenog objekta, zapečati objekat, odnosno gradilište. Kako prilikom inspekcijskog nadzora nije utvrđeno da se vrši građenje objekta, to nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti ovog inspektora”, pojasnio je Bošković.

Iz kabineta Carevića juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

ISTRAŽIVANJE MANS-A

Iz Istraživačkog centra MANS-a prekjuče su objavili da kompanija u vlasništvu aktuelnog gradonačelnika Budve Carevićeva preko pet godina uzurpira blizu pola miliona kvadrata državnog zemljišta u opštini Kotor.

Marko Carević (Foto: Privtscreen/TV Vijesti)

Navode da je za to vrijeme Carević na državnoj zemlji napravio poljoprivredni kompleks, suprotno zakonu i bez građevinske dozvole.

Prema podacima MANS-a, uzurpacija na Krimovici počela je 2015. godine kada je on sagradio prve objekte sa namjerom da na toj lokaciji otvori farme za uzgoj stoke.
“Već naredne, 2016. godine, kompanija ‘Carinvest’ je Ministarstvu poljoprivrede predala zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kako bi dobio dozvolu, Carević je prijavio sopstvene parcele koje se nalaze u blizini uzurpiranog državnog zemljišta, ali na kojima ni danas nema izgrađenih objekata”, navode iz MANS-a.

U naredne četiri godine, prema tom istraživanju, Carević je redovno prijavljivao svoje gazdinstvo na uzurpiranom državnom zemljištu, a kompletan stočni fond uredno je evidentiran od Ministarstva poljoprivrede, bez obzira na činjenicu da se radi o kompleksu farmi sagrađenom bez građevinske dozvole i na uzurpiranom državnom zemljištu.

“Snimci koje je ove godine napravio Istraživački centar MANS-a pokazuju da se danas na Krimovici nalazi desetak nelegalnih objekata za smještaj koza, ovaca, goveda i svinja, a da su na ogromnoj površini uzurpiranog zemljišta počele pripreme i za sadnju maslinjaka”

Istraživački centar MANS-a, saopštili su, pokušao je da od Carevića i njegove kompanije dobije odgovor na pitanja zbog čega su uzurpirali državnu imovinu i gradili bez građevinske dozvole, kao i kako su obezbijedili saradnju sa državnim organima, ali bez uspjeha.

Carević je, gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, tvrdio da na Krimovici nema ništa nezakonito i da je radio u skladu sa zakonom koji je tada važio.

Iz MANS-a konstatuju da je Carević, dok su nadležni pasivno posmatrali uzurpaciju državne imovine, počeo legalizaciju poslovne imperije - sredinom 2018. godine on je kotorskoj Opštini podnio zahtjev za legalizaciju objekata na Krimovici. U zahtjevu Carević kao osnov korišćenja zemljišta na kome se nalaze njegovi nelegalni objekti navodi zakup, iako nikada nije sklopio takav ugovor već je uzurpirano zemljište koristio bez ikakve naknade.

Krajem prošle godine Marko Carević se obratio Upravi za imovinu sa zahtjevom da sporne parcele otkupi. Uprava je nakon toga od katastra zatražila da se napravi procjena vrijednosti zemljišta.

U MANS-u tvrde da uzurpacija tih razmjera nije bila moguća bez aktivne uloge državnih organa i da posljednje aktivnosti ukazuju na sumnju da neko pokušava da prikrije višegodišnje tolerisanje bezakonja: “U Ministarstvu finansija su istraživačima MANS-a potvrdili da su tek krajem 2019. godine preduzeli prve korake povodom uzurpacije pola miliona kvadrata na Krimovici, te da je o svemu informisan i Vrhovni državni tužilac”, navode iz te nevladine organizacije.

 

Zoran Bošković (Foto: Privtscreen/TV Vijesti)

Zemljište na Krimovici i dalje se vodi na državu Crnu Goru.

Članom 254 Krivičnog zakonika, za protivpravno zauzimanje zemljišta propisana je kazna do jedne godine, dok nelegalna gradnja povlači kaznu i do pet godine zatvora.

BOŠKOVIĆU SUĐENJE POČINJE 26. FEBRUARA

Bošković je u Istražnom zatvoru, gdje čeka da počne suđenje za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

On i njegov kolega Vladan Juretić uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Boška Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja emisije, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Suđenje počinje 26. februara.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Crnogorske brige oko korone      
  Crnogorske brige oko korone

  Pojedini stanovnici Crne Gore, jedine zemlje u Evropi gdje nema oboljelih od korona virusa, sumnjaju da to i nije bezopasno.

  „Ako Evropa ukapira da smo imuni na virus, na'ebali smo“, veli zabrinuti Crnogorac svom unuku.

  „Zašto Đede? Zar to nije dobro?“, pita unuk

  Read more...