09232020sri
Last updatesri, 23 sep 2020 12pm

U fokusu

Saudijski princ Mohamed bin Salman hakovao telefon vlasnika Amazona Džefa Bezosa

Vjeruje se da je šifrovana poruka sa broja koji je koristio Mohamed bin Salman sadržala virus koji je hakovao Bezosov telefon i prikupio njegove privatne podatke, rezultati su digitalne forenzičarske analize. Vjeruje se da je ovaj hakerski upad posljedica pisanja Vašington Posta, koji je u Bezosovom vlasništvu, a koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine

 

Džef Bezos (Foto: Printscreen)

Telefon vlasnika Amazona, Džefa Bezosa, hakovan je 2018. godine nakon što je dobio poruku na WhatsAppu. Ispostavilo se da je poruka poslata s ličnog računa prijestolonasljednika Saudijske Arabije, rekli su neimenovani izvori za Gardijan.

Vjeruje se da je šifrovana poruka sa broja koji je koristio Mohamed bin Salman sadržala virus koji je hakovao Bezosov telefon i prikupio njegove privatne podatke, rezultati su digitalne forenzičarske analize.

Ova analiza ocijenila je da je upad u telefon vrlo vjerovatno izazvala zaražena video datoteka poslata sa računa saudijskog nasljednika Bezosu, piše Klix.ba.

Vjeruje se da je ovaj hakerski upad posljedica pisanja Vašington Posta, koji je u Bezosovom vlasništvu, a koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Mohamed Bin Salman (Foto: Printscreen)

Prije toga, Bezos i Salman su imali prijateljsku prepisku, tvrde izvori Gardijana. Velike količine Bezosovih podataka prikupljene su za samo nekoliko sati.

Još nije poznato kako će se ovo otkriće odraziti na napore Mohameda bin Salmana da u Saudijsku Arabiju namami što više zapadnih ulagača.

Stručnjaci za digitalnu forenziku započeli istraživanje Bezosovog telefona nakon što je National Enquirer iznio intimne detalje iz Bezosovog privatnog života u januaru prošle godine. Bezos je tada unajmio Gavina De Bekera da bi istražio kako su sa njegovog telefona procurjele poruke i fotografije.

De Beker je zaključio je upad posljedica pisanja dnevnika Vašington Post koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara. On je takođe kazao da su Salman i David Peker, izvršni direktor National Enquirera, bili u bliskim odnosima.

Sadijska Arabija je ranije negirala da je hakovala Bezosov telefon.

Advokat Bezosa, kojeg je Gardijan kontaktirao, kazao je da ne može dati komentar o ovim tvrdanjama. Ni ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu nije imala komentar o ovom slučaju.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE