09232020sri
Last updatesri, 23 sep 2020 12pm

U fokusu

Pratili im žene, pa njih ubili u "Čobanici": Grčki mediji o novim detaljima likvidacije crnogorskih krimi-vođa

Četvorica počinilaca su ušla u kafanu s licima delimično prekrivenim šalom, kapom i kapuljačom. Dvojica su prišla stolu za kojim su dvojica Crnogoraca jela sa svojim sprugama i djecom i ustrelila ih iz neposredne blizine, gotovo ih dodirujući cijevima oružja. Ubistvo se odigralo pred dvoje djece ubijenih - devetogodišnjim dječakom i šestogodišnjom djevojčicom. Jedan od metaka je ranio u butinu jednu od supruga

Grčka Služba bezbjednosti istražuje moguću povezanost ubistva dvojice međunarodno gonjenih Crnogoraca u nedjelju u kafani u selu Vari, kod Atine, s hapšenjem trojice Srba - dvojice državljana Hrvatske i jednog državljanina Srbije, pred zoru 6. januara u priobalnom atinskom naselju Glifadi, piše danas dnevnik "Katimerini".

Po rečima nadležnog oficira grčke policije, čije ime list ne navodi, u četiri sata ujutro 6. januara trojica muškaraca su uhapšena posle sukoba s gostima i osobljem jednog noćnog kluba.

Jedan je imao oružje sa izbrisanim serijskim brojem. Po policijskom izvoru, sva trojica su po nacionalnosti Srbi, u Grčku su ušla s lažnim dokumentima i boravila u kućama iznajmljenim na dan, preko Airbnb-a.

Njihovo hapšenje se u početku smatralo slučajem od malog interesa za istragu, ali se u poslednja 24 sata ponovo razmatra, jer se sumnja da je povezano s krvavim prekjučerašnjim događajem u Variju, dvadesetak kilometara od Atine.

Dvostruko ubistvo, 43-godišnjih Crnogoraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, dogodilo se oko 18.30 sati u nedjelju u popularnoj porodičnoj pečenjari "Voskopoula" (Čobanica) u vlaškom selu Variju, nadaleko čuvenom po jagnjetini s ražnja.

Četvorica počinilaca su ušla u kafanu s licima delimično prekrivenim šalom, kapom i kapuljačom. Dvojica su prišla stolu za kojim su dvojica Crnogoraca jela sa svojim sprugama i djecom i ustrelila ih iz neposredne blizine, gotovo ih dodirujući cijevima oružja.

Službenici Sektora kriminalističke istrage su na mjestu ubistva prikupili čaure 22 metka kalibra devet milimetara. Žrtve su ubijene pucnjima u glavu, što ukazuje da je to bila naručena likvidacija koju su izvršile plaćene ubice, piše list.

Ubistvo se odigralo pred dvoje djece ubijenih - devetogodišnjim dječakom i šestogodišnjom djevojčicom. Jedan od metaka je ranio u butinu jednu od supruga.

U toj prostranoj kafani su sigurnosne kamere, ali po nekim izvorima nisu bile uključene na dan ubistva, piše "Katimerini".

Očevici su rekli da su se počinioci ubistva terenskim vozilom tamne boje odvezli bulevarom koji vodi ka obližnjem auto-putu ka sjeveru i jugu Grčke, i ka nedalekom atinskom međunarodnom aerodromu.

Osoblje kafane je reklo da su dvojica ubijenih godinu dana bili česti gosti i da su pravili velike račune. Do kafane su u nedjelju došli taksijem, a ne svojim automobilom.

Supruge dvojice ubijenih su krajem decembra došle u Atinu s djecom da bi zajedno proveli Božić i Novu godinu. Posle ubistva one su izbjegle da kažu gdje su boravile, tvrdeći policajcima da se "ne sjećaju".

Procjenjuje se da su ubice uspjele da nađu Stamatovića i Dedovića upravo prateći kretanje njihovih žena, prenosi “Kurir”.

Sve do ubistva, dvojice Crnogoraca nije bilo u istražnoj evidenciji Službe bezbjednosti Grčke. Međutim, posle dvostrukog ubistva je uspostavljena otvorena liniji za kontakt sa srpskim i crnogorskim policijama u pokušaju da se prikupe informacije o dvojici ubijenih.

Po izvoru iz Komande Grčke policije, protiv Stevana Stamatovića i Igora Dedovića postoje međunarodne poternice Službe Interpola u Crnoj Gori. Nalog za hapšenje Dedovića odnosio se na krivična dela formiranja zločinačke organizacije, pokušaja ubistva i kršenja zakona o oružju i eksplozivu. Potjernica za drugim ubijenim je bila povezana s krivičnim djelom upravljanja zločinačkom organizacijom i pokušaja ubistva.

Grčki list prenosi da izvještaji medija u Srbiji povezuju dvojicu ubijenih Crnogoraca sa zločinačkom organizacijom "škaljarci", sa sjedištem u Kotoru, aktivnom u uvozu kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Ubistvo dvojice u Variju, piše grčki list, "pripisuje se ratu sa suparničkom bandom 'kavački klan' ", takođe iz Kotora. Te dvije frakcije su prvobitno činile jednu kriminalnu grupu koja se raspala posle "nestanka" 200 kilograma kokaina u Valensiji, u Španiji, 2014. godine kada je počeo "građanski rat" među njima, s više od 20 mrtvih, piše "Katimerini".

Atinski list prenosi da je ubistvo u Variju juče pomenuo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da je "istakao da se radi o Crnogorcima, a ne o Srbima", i naglasio da taj slučaj ukazuje na značaj zabrane ulaska pripadnika organizovanog kriminala u Srbiju, posebno iz Crne Gore jer "krvoproliće koje se dogodilo u Atini, dogodilo bi se u Beogradu da nismo preduzeli te mere", rekao je Vučić.

Na vrhu hijerarhije grupe "Škaljari" u Kotoru prije nekoliko godina bio je jedan "stari poznanik grčkih vlasti" - Igor Vukotić, u grčkim medijima poznatiji kao "Ivan". On je krajem 2017. bio u centru istrage policijske Uprave za suzbijanje droge zbog prometa značajne količine kokaina.

"Katimerini" navodi da je decembra 2017. godine grčka policija pretresla stan u skupom primorskom selu Varkizi - nedaleko od Varija, zaplijenila 136 kilograma kokaina i uhapsila 35-godišnjeg Srbina, izvjesnog Martina.

Njegov saučesnik, poznat po nadimku "Ivan" koji je iznajmio taj stan, uspio je da izbjegne hapšenje. Predstavljao se kao "biznismen iz Švajcarske", vozio je "porše" i često bio u skupim restoranima u južnim, priobalnim predgrađima Atine. Grčke vlasti su raspisale medjunarodnu potjernicu za njim.

U septembru 2018. "Ivan" nazvan i "Balkanski Eskobar" - u stvari Igor Vukotić, uhapšen je u Antaliji, u Turskoj, po toj grčkoj potjernici, ali, piše danas atinski list, "turske vlasti ga nisu izručile Grčkoj, kako se očekivalo, već direktno Srbiji, gde je i danas zatvoren".

"Katimerini" navodi da je to samo jedan od niza slučajeva koji pokazuje da je Grčka "tranzitna stanica" trgovine drogom širom svijeta i "mjesto namirivanja računa stranih mafijaša".

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE