01272020pon
Last updatened, 26 jan 2020 8pm

U fokusu

Bijelo Polje bi, zahvaljujući ljekovitom bilju kao novom turističkom proizvodu, moglo da bude regionalni turistički centar na sjeveru

O ljekovitom bilju možemo reći da je jedan novi turistički proizvod na kojem svi zajedno treba da radimo, odnosno na njegovom održivom razvoju. To podrazumjeva iskorištavanje 20 odsto ljekovitog bilja jednog područja, a ostatak ostvaljanje budućim generacijama. Tako bi ljekovito bilje kao novi turistički proizvod pozicioniralo Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je Đukić

Ljekovito bilje kao novi turistički proizvod moglo bi da pozicionira Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore, a to bi moglo da bude i nova šansa za udruživanje privrednika.

To je ocijenjeno na treningu “Ljekovito bilje u funkciji razvoja održivog turizma”, koji je održan u Bijelom Polju, u sklopu projekta „Poralist“. Trening su, u sklopu projekta koji je finansiran od Evropske unije u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije 2014-2020, organizovali NVO Multimedijal Montenegro, Regionalna razvojna agencije Zlatibor i Institut za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“. 

Kako je saopštio direktor NVO Željko Đukić, tema treninga koji je peta aktivnost održana u Bijelom Polju u okviru projekta “Poralist” je bila udruživanje i poslovno umrežavanje, kao model saradnje pojedinica sa zajedničkim interesima, koji kroz povezivanje sa pružaocima usluga iz drugih sektora mogu lakše ostvariti svoje ciljeve.

Učesnici treninga imali su priliku da se upoznaju sa oblicima udruživanja u skladu sa važećima zakonima, kroz primjere uspešnih udruženja i zadruga u okruženju, čije djelovanje je pozitivno uticalo na razvoj ruralnih područja, kao i sa uvođenje ljekovitog bilja u turističku i ugostiteljsku ponudu, kroz razvoj turističkih proizvoda i gastronomije baziranih na ljekovitom bilju.

“Veliki je broj ljudi koji su ljubitelji prirode, koji sakupljaju ljekovito bilje i za svoje i za komercijalne potrebe, kako u okruženju tako i u svijetu. Terenskim istraživanjem sprovedenim prije dva mjeseca smo verifikovali da je Bijelo Polje bogato ljekovitim biljem, konkretno na potezu Bjelasice, Koritske visoravni i Vraneške doline, gdje su eksperti iz Instituta ‘Josif Pančić’ obišli teren, targetirali i mapirali lokacije na kojima se ono nalazi, koje je vrste i u kojoj ga količini ima”, kazao je Đukić.

Istakao je da će se kroz projekat baviti i zaštitom ovog prirodnog resursa.

“O ljekovitom bilju možemo reći da je jedan novi turistički proizvod na kojem svi zajedno treba da radimo, odnosno na njegovom održivom razvoju. To podrazumjeva iskorištavanje 20 odsto ljekovitog bilja jednog područja, a ostatak ostvaljanje budućim generacijama. Tako bi ljekovito bilje kao novi turistički proizvod pozicioniralo Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je Đukić.

Todora Aleksić,viša savjetnica za ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor i koordinatorka projekta “Poralist” iz Srbije, kazala je da posljednjih godina u ruralni sredinama, ne samo u Crnoj Gori i Srbiji, već i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije,  postoji trend smanjenja površina pod poljoprivrednim kulturama, kao i odumiranje sela i odlazak mladih.

“Posebno je nepovoljan položaj malih gazdinstava koja su ostala u selu, a svoje proizvode nemaju kome da ponude ili su orijentisani ka lokalnim pijacama, gdje ih prodaju po minimalnim cijenama. Sve ovo vodi ka nekonkurentnosti poljoprivredne proizvodnje”, kazala je Aleksić.

Ist da je mali broj proizvođača organizovan u udruženja.

“ Time oni koji samostalno izlaze na tržište ne mogu da omoguće kontinuitet u isporuci robe,kao ni količinu,  a ono na šta se najčešće žale veliki trgovinski lanci je kvalitet proizvoda.  Jedno od rješenja koje se pruža za opstanak malih gazdinstava, oživljavanje sela i opstanak poljoprivredne proizvodnje je udruživanje proizvođača, jer samo udruženi poljoprivrednici će imati racionalno ponašanje u proizvodnji koja podrazumijeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa”, istakla je Aleksić.

Miroslav Ivanović, viši savjetnik  za turizam i održivi razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor istakao je da je trening između ostalog organizovan da bi se potencijalni učesnici u proizvodnji ljekovitog bilja upoznali sa zakonskom regulativom po pitanju udruživanja i kooperativa, boljim iskorištavanjem resursa i nastupa na tržištu, kao pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na turizam.

“Zapadna Srbija i sjever Crne Gore su područja koja obiluju istim biljnim vrstama, pa projekat treba iskoristimo i postanemo prepoznatljivi po uzgoju i plasmanu ljekovitog bilja, kao i u turističkom smislu. Dakle, ulogu i značaj  treba da vide i proizvođači  i cjelokupna lokalna samouprava, da se iskoriste donacije EU i prirodni resursi kako bi postali prepoznatljiviji na turističkom tržištu”, istakao je Ivanović I dodao da bi od toga svi imali koristi.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...