04252019čet
Last updatečet, 25 apr 2019 5pm

 

 

U fokusu

El Čapo uhapšen zahvaljujući intervjuu sa Šon Penom (VIDEO)

“Njegova namjera da snimi film o svom životu pomogla nam je da ga uhapsimo. Kontaktirao je glumce i producente, koji su sada dio istrage”, kazao je meksički tužilac Areli Gomez

Foto: Roling Stoun

Intervju koji je holivudski glumac Šon Pen napravio s Hoakinom "El Čapom" Gusmanom, krajem prošle godine, pomogao je meksičkoj vladi da uhvati tog najtraženijeg narkobosa na svijetu, javlja Reuters.

Vođa narko kartela Sinaloa uhapšen je u petak ujutro u gradu Los Močis na sjeverozapadu Meksika i poslat natrag u zatvor iz kojeg je pobjegao u julu, iskopavši kilometar i po dug tunel ispod ćelije.

Meksičke vlasti saznale su za sastanak između Šon Pena, jedne meksičke glumice i Guzmana u oktobru i pratili svaki Penov pokret, što ih je dovelo do imanja gdje se El Čapo skrivao, kazala su dva vladina službenika.

U članku objavljenom u magazinu Roling Stoun u subotu, Pen je kazao da je Guzman bio jako zainteresovan za snimanje biografskog filma o njemu nakon što su ga, nedugo po hapšenju 2014. godine, kontaktirali neki američki filmski studiji.

Pen je kazao da je u oktobru 2015. doputovao u meksičku džunglu radi “sedmočasovnog susreta” s čuvenim krijumčarom, a uslijedili su telefonski i video intervju. Ispričao je i da ga je krijumčar zagrlio kada su se susreli na jednoj čistini.

“Njegova namjera da snimi film o svom životu pomogla nam je da ga uhapsimo. Kontaktirao je glumce i producente, koji su sada dio istrage”, kazao je meksički tužilac Areli Gomez.

U intervjuu je posredovala meksička glumica Kejt Del Kastilo, poznata po ulogama u brojnim telenovelama, od kojih su neke prikazivane i na hrvatskim televizijskim stanicama. U jednoj sapunici glumila je meksičku kraljicu narkokartela.

Pen je kazao da je Guzman poslao inženjere u Njemačku na tromjesečni trening da bi vježbali savladavanje problema pri bijegu iz zatvora.

Kejt Del Kastilo, koja se sprijateljila s El Čapom, pomogla mu je u ugovaranju sastanka sa Penom.

Drugi izvor iz meksičke vlade kazao je da razmataju da li će istraživati Pena i Del Kastilo zbog mogućeg pranja novca, iako nije tačno objasnio o čemu se radi.

Meksiko planira da izruči Guzmana SAD-u čim prije.

Intervju u Roling Stounu, koji je propraćen video zapisom, objavljen je dan nakon objave da je El Čapo uhapšen, a pruža do sada neviđen uvid u život ovog gotovo mitskog narko-kralja.

Naime, tokom susreta s Penom, Guzman je pristao da naknadno da intervju. Međutim, intervju u četiri oka kasnije se pokazao nemogućim, pa je krijumčar odgovarao putem video veze na pitanja Šona Pena, u glumčevom odsustvu.

Pen ga je nazvao prvim intervjuom koji je El Čapo dao van zatvorske sobe za ispitivanje.

Roling Stoun je objavio i fotografiju na kojoj se vidi glumac kako se rukuje s Guzmanom 2. oktobra.

 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...