01182021pon
Last updatepet, 15 jan 2021 9pm

U fokusu

FBI JE SVE ZNAO Šokantan izvještaj koji su dan uoči haosa svi ignorisali: “Na Kapitolu se sutra sprema rat!”

NBC je u nedjelju izvijestio da su agenti FBI-ja u sedmicama uoči Trumpovog skupa obišli osumnjičene ekstremiste ne bi li saznali planiraju li neke nasilne izgrede. Službenicima zaposlenim u Kongresu njihovi su nadređeni rekli da na dan Trumpovog skupa ne dolaze na posao jer je bilo naznaka da će stepen rizika taj dan biti veći nego što je bio prilikom prethodnih protesta u gradu. Specijalna policija koja patrolira u i oko Kongresa toga dana nije izdala nikakva dodatna upozorenja niti je pripremila ikakve mjere koje se inače preduzimaju kada se u Kongresu događa nešto značajnije

Foto: Printscreen/Global News

Dan prije juriša pristalica američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa na zgradu Kongresa u kojem je pet osoba izgubilo život, područna kancelarija FBI-a u saveznoj državi Virginiji izdala je interno upozorenje u kojem stoji da ekstremisti planiraju da dođu u glavni grad SAD-a Washington kako bi tamo sijali nasilje i započeli "rat", piše The Washington Post.

Post tvrdi da je pregledao pomenuti dokument te da on pobija tvrdnju višeg funkcionera koji je prethodno rekao da FBI nije znao da iko od učesnika prošlonedjeljnog Trumpova skupa planira probleme. Ta tvrdnja je u javnosti od početka dočekana kao nevjerovatna, s obzirom da je čitav niz učesnika nereda sedmicama najavljivao haos u javnim objavama na društvenim mrežama, o čemu su javljali i mediji.

U izvještaju koji je dan prije juriša na Kongres odobren za internu objavu stoji da određeni pojedinci kuju opasne planove, dijele kartu na koju su ucrtani tuneli ispod zgrade Kongresa i dogovaraju susrete mogućih zavjerenika u saveznim državama Kentuckyju, Pennsylvaniji, Massachusettsu i Južnoj Karolini i zajednički odlazak u Washington.

“Zaključno s 5. januarom 2021. godine, područni ured FBI-ja u Norfolku u Virginiji zaprimio je informacije koje sugerišu da će se 6. januara u Washington D.C.-u početi pozivati na nasilje te da će ono biti odgovor na 'nezakonite lockdowne'”, stoji u dokumentu. –

“Na internetu se na jednom forumu raspravljalo o pozivima na nasilje i tamo je pisalo: 'Budite spremni na borbu. Kongres mora čuti lom stakla, rušenje vrata i prolivanje krvi njihovih vojnika-robova iz redova pokreta BLM i Pantife. Budite nasilni. Prestanite ovo zvati skupom ili protestom. Idite tamo spremni za rat. Ili ćemo dobiti svoga predsjednika ili ćemo umrijeti. NIKAKO DRUGAČIJE nećemo ostvariti taj cilj”.

Kratica BLM gotovo sigurno se odnosi na pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni) dok je "Pantifa" uvredljiv izraz za Antifu, heterogenu antifašističku grupu krajnje ljevice, koji je nastao spajanjem izraza Antifa i "panties", engleskog izraza za žensko donje rublje, pojašnjava Washington Post.

Uprkos tome što se radi o poprilično nedvosmislenim pozivima na nasilje, nepoznati autor izvještaja izrazio je bojazan da FBI možda krši prava tih pojedinaca na slobodu izražavanja.

Interno upozorenje područne kancelarije FBI-ja koje se, prema svemu sudeći, ignorisalo, a koje je prethodilo nasilnom zauzimanju zgrade Kongresa u režiji Trumpovih pristalica, pokazatelj je da je obavještajna zajednica u ovom slučaju poprilično zakazala. Jedan pripadnik snaga reda i bezbjednosti koji je želio ostati anoniman rekao je za The Washington Post da smatra da nije zakazala sama obavještajna zajednica, već da su zakazali oni koji su na temelju tih podataka trebali nešto preduzeti.

Pripadnik FBI-ja upoznat sa sadržajem internog upozorenja rekao je da je kancelarija u Norfolku izvještaj o ranije citiranom razgovoru na internet forumu u kojem se pozivalo na nasilje sastavio unutar 45 minuta od otkrića tog razgovora te da je isti podijelio s drugim pripadnicima FBI-ja. Ne zna se koliko je drugih agencija za sprovođenje zakona dobilo dopis, međutim njegov je sadržaj svakako stigao do pripadnika FBI-jeve kancelarije u Washingtonu, i to dan prije napada na Kongres. On je rekao da dopis sadržava neobrađene obavještajne podatke, da FBI nije znao identitete osoba koje su na tu temu raspravljale na tom forumu.

FBI se već danima suočava s pitanjima o osjetljivosti na internetski diskurs poput pomenutog te o svojoj pripremljenosti za nasilne proteste koji su, prema svemu sudeći, bili intencija sudionika Trumpovog skupa koji im je prethodio. Druge agencije koje su zadužene za sprovođenje zakona takođe se suočavaju s istim pitanjima.

U navedenom dokumentu stoji da on predstavlja mišljenje pripadnika kancelarije FBI-ja u Norfolku, da se ne smije dijeliti izvan kruga ljudi koji su zaduženi za sprovođenje zakona, da nije riječ o "konačnim i evaluiranim podacima" i da se agencije za sprovođenje zakona pozivaju da ne djeluju na temelju internog upozorenja bez da su prije toga konsultovali FBI.

Više je pripadnika snaga reda i bezbjednosti reklo da su se u FBI-ju i drugim agencijama nakon izgreda u i oko Kongresa vodile teške rasprave o rasi i terorizmu, ali i o tome jesu li istražitelji pravilno interpretirali ozbiljnost situacije budući da su konzervativni bijelci, koji su iznimno lojalni predsjedniku Trumpu, činili premoćnu većinu okupljenih na njegovom skupu koji je prethodio jurišu na parlament.

“Pojedinci i organizacije koji se pojavljuju u ovom izvještaju upustili su se u aktivnosti koje štiti prvi amandman Ustava SAD. Uvrštavanje istih u izvještaj nema za namjeru vezivanje zaštićenih aktivnosti s kriminalom i prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti, a ni ne sugeriše da te zaštićene aktivnosti krše federalne zakone”, piše u izvještaju.

Izvještaj, međutim, tu ne staje.

“Temeljem poznatih informacija i konkretnih posmatranja istorijskih događaja, moguće je da bi ta zaštićena aktivnost mogla dovesti do nasilnih reakcija prema pojedincima u pitanju ili drugima, a sve u svrhu odmazde ili sprečavanja da se uopšte odvija zaštićena aktivnost. U slučaju da ne bude nasilja, politika FBI-ja i federalni zakon nalažu da se više ne bilježe instance zaštićene aktivnosti”.

U izvještaju stoji da je jedna osoba tokom rasprave rekla da se "BLM" i "Antifu" ima ostaviti "mrtvima na ulici" ako postanu nasilni, a da je druga rekla da je potrebno organizovati ljude koji će "onima na frontu” dostavljati potrepštine, koji će povrijeđenima pružati ljekarsku pomoć i koji će evakuisati sve koji neće učestvovati u sukobima.

Voditelj FBI-jeve kancelarije u Washingtonu prošlog petka je rekao novinarima da "nije bilo naznake" da će se na dan Trumpovog skupa dogoditi išta što nije zaštićeno prvim amandmanom Ustava SAD-a. FBI je kasnije izdao saopštenje u kojem je naveo da ne komentariše "pojedine obavještajne proizvode", ali je dodao da područne kancelarije lokalnim policijskim upravama daju informacije koje mogu pomoći pri održavanju mira u tim gradovima i zajednicama.

FBI nije precizirao ko je vidio interni izvještaj koji je distribuiran prije napada na Kongres i je li se temeljem njegovog sadržaja išta preduzelo.

The Washington Post piše da je FBI u sedmicama uoči Trumpovog skupa odbacivao sugestije da bi taj miting Trumpovih pristalica koji su ljuti zbog planirane potvrde rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu mogao biti bezbjednosna prijetnja poput protesta do kojih je došlo nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Navodno su snage reda i beubjednosti htjele izbjeći sukobe policije i građana koji su obilježili 2020. godinu u Americi. Neki policijski funkcioneri čak su bili rekli da su Trumpovi pristalice većinom nenasilne galamdžije.

NBC je u nedjelju izvijestio da su agenti FBI-ja u sedmicama uoči Trumpovog skupa obišli osumnjičene ekstremiste ne bi li saznali planiraju li neke nasilne izgrede. Službenicima zaposlenim u Kongresu njihovi su nadređeni rekli da na dan Trumpovog skupa ne dolaze na posao jer je bilo naznaka da će stepen rizika taj dan biti veći nego što je bio prilikom prethodnih protesta u gradu. Specijalna policija koja patrolira u i oko Kongresa toga dana nije izdala nikakva dodatna upozorenja niti je pripremila ikakve mjere koje se inače preduzimaju kada se u Kongresu događa nešto značajnije.

Trenutno traju akcije hapšenja učesnika juriša na Kongres, a na internetu se već sada ozbiljno priča o mogućim novim nasilnim sukobima do kojih bi moglo doći u nedjelju, 17. januara i na dan inauguracije Joea Bidena 20. januara.

FBI je nedavno izdao dopis u kojem stoji da je moguće da će se nasilni oružani protesti u danima uoči Bidenove inauguracije održati u svim glavnim gradovima svih saveznih država i u Washington D.C.-u. FBI, međutim, nije želio da komentariše sadržaj tog dopisa, ali su rekli da su "fokusirani na identifikovanje, istraživanje i ometanje pojedinaca koji učestvuju ili podstiču ilegalne aktivnosti".

Izvor: “Jutarnji list”

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE