09192020sub
Last updatepet, 18 sep 2020 10pm

U fokusu

Crna Gora dobila međunarodnu oznaku za sigurna putovanja

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) saopšteno je da je riječ o posebno dizajniranoj oznaci, usljed zdravstvene krize Kovid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja

Budva (Foto: Fokuspress.com)

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe Travels.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) saopšteno je da je riječ o posebno dizajniranoj oznaci, usljed zdravstvene krize Kovid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

“Da su sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje turista, u skladu sa globalnim protokolima WTTC, potvrđeno je dodjeljivanjem ove oznake”, navodi se u saopštenju.

To je, kako se dodaje, u datim okolnostima vrlo važan korak za zadobijanje povjerenja turista, oporavak i održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje, prenosi rtcg.me.

Direktorica NTO-a, Željka Radak Kukavičić, kazala je da sprovođenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta zbog čega očekuju da će kroz tu inicijativu biti ostvarena intenzivnija saradnja između privatno-javnog sektora na planu zaštite zdravlja turista i sticanja njihovog povjerenja, koja će doprinijeti oporavku turizma i omogućiti nastavak njegovog razvoja na siguran i bezbjedan način.

Imajući u vidu da je NTOCG institucija nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, aviokompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, mogu aplicirati, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima.

Za više informacija zainteresovani se mogu obratiti putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Nosioci oznake Safe Travels u Evropi su pored Crne Gore i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Portugalija, Španija, Ukrajina i Turska, kao i 20 država Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Afrike, Bliskog istoka i Pacifičke Azije.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE