08112020uto
Last updatepon, 10 avg 2020 7pm

U fokusu

Novih 60 slučajeva zaraze, sumnja se na još jednu smrt od posljedica korone, u Beranama četvoro životno ugroženih

Više puta smo rekli da je ovo epidemiološki pakao - kada imati bolest, odnosno uzročnika bolesti koji ne pokazuje simptome, ne znate protiv koga da se borite. Naš stav je tu vrlo jasan, svaka osoba može biti zarazna. Jedini način na koji možete da se zaštitite je da držite distancu, nosite masku, i vodite računa o higijeni ruku, rekao je Begić. Kazao je da je trenutno u Crnoj Gori najviše oboljelih starosti između 30 i 39 godina, te da je za očekivati da simptomi kod njih budu nešto prisutniji

Dr Senad Begić (Foto: Printscreen)

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je u laboratoriiji IJZCG analizirano 511 uzoraka, među kojima je bilo 60 pozitivnih na koronavirus.

Najviše novih slučajeva je u Podgorici, njih 37.

Trenutno je aktivno 512 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, prenose "Vijesti".

U Institut je stigla prijava sumnje na smrt od posljedica koronavirusa kod jednog pacijenta u Rožajama, koji je liječen u kućnim uslovima. Uzorak je proslijeđen Institutu.

Direktor Urgentnog centra Kliničko centra Crne Gore, Nermin Abdić, kazao je da je trenutno na liječenju u KCCG na Infektivnoj klinici 18 pacijenata sa Kovidom-19.

Na Internoj klinici KCCG je 11 pacijenata, od kojih je jedan pacijent na respiratoru i životno je ugrožen.

U Beranama su, kako je dodao, četiri od 29 pacijenata životno ugrožena i na respiratoru su. U Baru je 11 pacijenata i svi su dobro, u Nikšiću se liječi njih devet, a u Pljevljima su dva pacijenta hospitalizovana.

"PRED NAMA JE TEŽAK PERIOD"

Begić je kazao da je trenutni broj oboljelih posljedica svega onoga što se dešavalo početkom juna.

"Imali smo simultane importacije na nekoliko lokacija. Niko nije mogao predvidjeti da će niti ovoliki klaster, naročito na teritoriji relativno male opštine kao što je Rožaje i taj klaster je direktno povezan sa svadbenim veseljim gdje su određeni gosti na svadbi, izbjegavajući kontrolu granica i mjere na snazi, ipak prisustvovali slavlju i doveli do zaraze većeg broja ljudi", rekao je on.

Begić je rekao da će do smanjenja broja oboljelih doći onoga trenutka kad mjere koje su sprovedene u najvećim žarištima budu dale rezultate, a za to je, kako ističe, potrebno poštovanje tih mjera.

"Pred nama je težak period, koji će biti još teži ako ne budemo poštovali mjere i preporuke", poručio je on.

Kada je u pitanju stvaranje imuniteta na novi koronavirus, Begić je istakao da "ovo što sada vidimo nam se ne sviđa ni malo".

"Antitijela koja nastaju u određenoj mjeri ili nisu dobrog kvaliteta ili ne žive dovoljno dugo da bi pružila dugotrajnu zaštitu", kazao je on.

Podsjetio je da postoji određeni broj osoba koje su među nama, a koje nemaju simptome i nose epidemiološki rizik.

"Više puta smo rekli da je ovo epidemiološki pakao - kada imati bolest, odnosno uzročnika bolesti koji ne pokazuje simptome, ne znate protiv koga da se borite. Naš stav je tu vrlo jasan, svaka osoba može biti zarazna. Jedini način na koji možete da se zaštitite je da držite distancu, nosite masku, i vodite računa o higijeni ruku".

"Konačni udio asimptomatskih osoba ćemo znati kada sve ovo prođe, a za to će trebati vremena", dodao je Begić.

Kazao je da je trenutno u Crnoj Gori najviše oboljelih starosti između 30 i 39 godina, te da je za očekivati da simptomi kod njih budu nešto prisutniji.

Begić je rekao da Institut ima dovoljan broj testova, te da se nova isporuka očekuje sjutra ili prekosjutra.

O IZBORIMA

Na pitanje da li mogu preuzeti odgovornost za održavanje izbora u aktuelnim epidemiološkim uslovima, Begić je kazao da su u Institutu analizirali sve moguće javno-zdravstvene rizike koje nosi procedura glasanja, ali i čitav niz pripremnih radnji koje, kako je istakao, definitivno nose rizik, počev od obuke biračkih odbora, rada Državne izborne komisije, a na kraju i do samog čina glasanja i funkcionisanja biračkih odbora na samom biračkom mjestu. 

"Mislim da je bitno reći da smo na vrijeme krenuli sa pripremama, da propišemo mjere, i da se mjere moraju usvojiti konsenzusom. Ne radi se ovdje samo o jednostavanom propisivanju mjera od strane IJZCG, nego moramo biti sigurni da svi subjekti koji učestvuju u ovom procesu znaju kojih mjera se moraju pridržavati i da je kod njih postignut zajednički dogovor da budemo apsolutno sigurni da zdravlje ni glasača, ni članova biračkih odbora, ni posmatrača, ni članova DIK-a ne bude ugroženo", rekao je Begić.

KUSOVAC PRIMJER DA JE ZAKON ISTI ZA SVE

Abdić je kazao  da je podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca, zbog kršenja samoizolacije, tipičan primjer da je zakon isti za sve.

"Država je kadra da odgovori na jedno neadekvatno ponašanje pojedinaca koji su zbog lične neodgovornosti doveli u opasnost potencijalne kontakte sa kojima su bili i prekršili mjere samoizolacije", kazao je on.

Poručio je da se zakon mora poštovati.

"Samoizolacija je ista za sve, bio on predsjednik opštine, radnik, pekar, kuvar, bilo šta, i onaj papir koji dobijete morate poštovati kako biste pokazali i ličnu i kolektivnu odgovornost", kazao je Abdić.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE