07062020pon
Last updatened, 05 jul 2020 5pm

U fokusu

Evo zašto je Bogdan kamionom uletio u gomilu demonstranata: Otkrivena pozadina dramatičnog incidenta u Minesoti

Državni komesar za javnu bezbjednost Džon Harington kaže da vozač očigledno nije shvatio da je put zatvoren, jer do dolaska na most na kome se nalazila masa demonstranata nije zaobišao nijednu barikadu

Bogdan Večirko (Foto: YouTube/PrintscreenWCCO - CBS Minesota)

Bogdan Večirko, vozač kamiona koji je u nedjelju u Mineapolisu uletio u gomilu demonstranata, prema državnim vlastima bio je zbunjen, ali nije imao namjeru nikoga da ubije.

Državni komesar za javnu bezbjednost Džon Harington kaže da vozač očigledno nije shvatio da je put zatvoren, jer do dolaska na most na kome se nalazila masa demonstranata nije zaobišao nijednu barikadu.

"U početku je vidio gomilu ljudi i počeo je da paniči", kaže Harington.

Komesar dodaje da je Večirko, koji je prebrzo vozio, rekao istražiteljima da je nagazio na kočnicu čim je vidio da žena na biciklu pada pred njegov kamion.

Foto: YouTube/Printscreeen-WCCO - CBS Minesota

Protestanti su Večirkoa (35) izvukli iz kamiona i počeli da ga tuku, ali su pojedini demonstranti intervenisali da zaštite vozača do dolaska policije, prenosi "Njuzer".

Večirko je uhapšen pod sumnjom za napad i nalazi se u zatvoru okruga Henepin.

Nije bilo ozbiljnijih povreda među demonstrantima, koji su marširali na most u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda.

Izvještaji pokazuju da je Večirko u saveznoj državi Minesoti vozio gotovo bez prekršaja, sa samo jednom presudom za nevezivanje pojasa iz 2009. godine.

Međutim, utvrđeno je da je 35-godišnji muškarac ukrajinskog porijekla 2012. godine bio uhapšen zbog nasilja u porodici i da se izjasnio krivim za optužbu o manjem prekršaju.

O samom Večirko se ne zna mnogo, ali je poznato da je pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa i da je njegovu kampanju podržao manjim novčanim iznosom, piše "Dejli bist", prenosi “Kurir”.

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li je namjerno htio da zgazi demonstrante, ili mu se otrgla kontrola nad vozilom.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE