07072020uto
Last updateuto, 07 jul 2020 1pm

U fokusu

Skandal u Ruskoj crkvi: Patrijarh uklonio dvojicu episkopa nakon što su procurjele eksplicitne fotografije (VIDEO)

Episkop armavirsko-labinski Ignjatije Buzin navodno je uslikan tokom homoseksualnog odnosa. Među objavljenim materijalima nalaze se navodni dokazi i o gej aktivnostima episkopa kostomukško-kemskoga Ignjatija Tarasova, ali i bliskih mu saradnika iz njegove eparhije

Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril (Foto: Printscreen/Телеканал ICTV)

Po rješenju patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kiril, episkopi armavirsko-labinski Ignjatije Buzin (47) i kostomukško-kemski Ignjatije Tarasov (44), uklonjeni su iz upravljanja svojim eparhijama i biće izvedeni na crkveni sud, saopšteno je na zvaničnoj veb stranici Ruske pravoslavne crkve.

U rješenju se govori o „primljenim porukama koje sadrže dokumentovane optužbe protiv pomenutih arhijereja za crkvena krivična djela“.

Patrijarhovo rješenje ne sadrži podatke o kojim se konkretno prestupima radi.

Međutim, ruski mediji su još početkom ovog mjeseca objavili, a ovih dana proširili spektar „pikantnih” pisama i fotografija o načinu života dvojice episkopa, koji su se, ukoliko je materijal autentičan, teško ogriješili o crkveni moral.

Episkop armavirsko-labinski Ignjatije Buzin navodno je uslikan tokom homoseksualnog odnosa. Među objavljenim materijalima nalaze se navodni dokazi i o gej aktivnostima episkopa kostomukško-kemskoga Ignjatija Tarasova, ali i bliskih mu saradnika iz njegove eparhije.

Bivši ipođakon, koji je živio u kući u blizini sabornog hrama u Kostomukši, gradu oko 35 km od rusko-finske granice u kojem stoluje Ignatij Tarasov, svjedočio je o sistematskom zlostavljanju njega i drugih mladih ljudi: o „pijanim" liturgijama s korišćenjem „necenzurisane leksike” koje su završavale – homoseksualnim orgijama.

Navodi se da su stariji klirici seksualno iskorišćavali mlađe, koristeći „administrativni resurs" i tehnike psihološke manipulacije u odnosu na podređene.

Citira se i privatna prepiska sveštenika Aleksija Primakina, arhijerejskog namjesnika za Louhski rejon.

Ranije, 2017. godine, na društvenoj mreži Odnoklsaniki objavljena su detaljna svjedočenja, potkrijepljena skandaloznim fotografijama bivših prijatelja episkopa Ignatija i njemu podređenog sveštenika Aleksija...

Episkop Ignjatije Tarasov u obraćanju, koje je objavio i na YouTubeu, negira optužbe, nazivajući ih „vrlo suptilnim, sofisticiranim načinom borbe protiv Crkve".

On je rekao da su slične optužbe upućene i drugim arhijerejima, te istovremeno žigosao Zapad, koji, tvrdi, „savršeno razumije da je Ruska crkva jedina konsolidaciona snaga u Rusiji".

Sudbina oba optužena episkopa ima mnogo toga zajedničkog.

Oni dolaze iz Sankt Peterburga i bili su kadrovski miljenici patrijarha Kirila Gunđajeva. Tarasov je izabran za episkopa i posvećen 2013, Buzin 2014. godine. Njihove eparhije stvorene su 2013. na talasu administrativno-teritorijalne reforme patrijarha Kirila, kada je Moskovska patrijaršija u Rusiji podeljena na mitropolije, a svaka od njih na nekoliko eparhija.

O postojanju ekstremne moći gej-lobija unutar episkopata Ruske crkve je prvi javno progovorio Andrej Kurajev, protođakon, jedan od najuticajnijih ruskih savremenih bogoslova, navode ruski mediji. On je odlukom patrijarha Kirila najprije odstranjen iz establišmenta, a nedavno suspendovan i pozvan na crkveni sud pod javno još nepoznatim optužbama.

Kurajev je raskrinkao licemjernu poziciju Moskovske patrijaršije koja, slijedeći politiku Vladimira Putina, vodi „krstaški rat” protiv homoseksualaca, a istovremeno u svome episkopatu ima desetine homoseksualnih arhijereja.

Homoseksualci pod mitrama, ili oni u svešteničkim mantijama, po pravilu, „na vezi su” i pod kontrolom službi nezmjednosti, piše "Antenam".

Krajem 2013. i početkom 2014. Andrej Kurajev aktivno piše i javno govori o prisustvu „gej” lobija u Ruskoj crkvi, koji je Kirila, navodno, taktički podržao kada je on 2009. izabran za patrijarha, prenosi "Blic".

U jednom TV intervjuu Kurajev je kazao:

“Radi se o tome da je od 1960-ih jedan od najdirektnijih puteva za uspon u crkvenoj karijeri, nažalost, povezan sa takvim modelom. Sada su to veoma moćni arhijereji. I, kao rezultat, imamo homoseksualni lobi. To ne znači da su svi arhijereji takvi, ne. Možda 50 njih su homoseksualci od 360 naših arhijereja. Ali, problem je što su ostali zastrašeni, ostali ćute”, rekao je za ruske medije.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE