06042020čet
Last updatesri, 03 jun 2020 7pm

Top Story

Trivo Zolak proputovao 81 državu: U svakoj zemlji nastojao da ima po jednu ženu

„U Šri Lanki majke od djetinjstva uče kćerke kako se vodi ljubav, kako se postupa prema muškarcima. Indijke nijesu lako osvojive žene, Havajke su prelijepe, dok u Pakistanu i Avganistanu ne smiješ pogledati ženu", priča Zolak

Jednoga dana, na zaprepaštenje porodice i prijatelja, Trivo Zolak je spakovao kofere i pošao na put oko svijeta. Bez pare u džepu. Bez viza. Bez voznih karata. Govorili su mu da je poludio. Da će ga policija uhapsiti i vratiti odakle je krenuo. No, Trivo se samo osmjehnuo začuđenim rođacima i prijateljima koji su došli da ga isprate, mahnuo im i krenuo u pohod na svijet. Pošao je da ispituje gostoprimstvo u zemljama svijeta. Taj projekat mu se, kaže, „krčkao" u glavi dugo godina. I čim je formirao turističku agenciju u Kotoru krenuo je u realizaciju svog projekta.

Velika slavenska duša 

Bez pare u džepu proputovao je 81 državu. Ispitivao je gostoprimstvo naroda pod posebnim uslovima.
„Kad turista dođe u nevolju, kad nema novca... Htio sam da vidim kako se stanovnici određene države odnose prema turisti, kako turističke agencije, kako policija", kaže Zolak.
Istraživanje je trajalo četiri godine, a Trivo Zolak je putovao od države do države, od kontinenta do kontinenta. Suočavao se sa raznim situacijama. Negdje bi mu ispred nosa zalupili vrata, negdje ih širom otvorili, a negdje ga zagledali, odmjeravali, ispitivali, pa mu otvorili ili ne.
Nikada, kaže Trivo, kod slavenskih naroda nije naišao na negostoprimstvo i uvijek je, priča, bio ugošten kod religioznih naroda.
„Slavenska duša je velika. Germani su potpuna suprotnost od njih. A prema mojim istraživanjima, od svih naroda na svijetu Crnogorci najlakše troše pare", priča Trivo.
Do tog zaključka je došao dok je sam, praznih džepova, izlizanih farmerica i košulje, samo sa torbom o ramenu, obilazio svijet. Takav, privlačio je pažnju policiji. I nije imalo Boga, niti kakve sile, koja bi ga natjerala da kupi putničku kartu. Zbog toga je u Triru, rodnom gradu Karla Marksa, bio uhapšen.
„Kada su policajci, preko Interpola, saznali ko sam, odmah su me pustili".
Poslije je Zolak posjetio Marksov muzej i u knjizi uspomena napisao da je, istražujući gostoprimstvo u svijetu, pritvoren u ovom gradu.

Čudni običaji

Iz Trira je krenuo dalje. U nove avanture i saznanja o gostoprimstvu i običajima u svijetu. A u svijetu ima čudnih običaja. Da čovjek prosto ne može da povjeruje. I nije Trivo baš sve htio da prihvati.
Nije htio da spava sa domaćicom u jednom eskimskom naselju.
A time bi učinio posebnu čast domaćinu.
„Bilo je sličnih situacija i u Indiji, Australiji i još nekim zemljama", tvrdi Zolak. „Ali sam u svakoj zemlji nastojao da imam po jednu ženu".
Zbog žena, kaže, neće nikada zaboraviti Šri Lanku i Havaje.
„U Šri Lanki majke od djetinjstva uče kćerke kako se vodi ljubav, kako se postupa prema muškarcima. Indijke nijesu lako osvojive žene, Havajke su prelijepe, dok u Pakistanu i Avganistanu ne smiješ pogledati ženu", priča Zolak.
Mnogo različitih slika i doživljaja prošlo je ispred Zolaka za četiri godine njegovog putešestvija. Nakon proputovane 81 države, kaže da je najljepše živjeti u Crnoj Gori.
„Ni manje ni ljepše zemlje na svijetu nema. Poslije Crne Gore živio bih na Havajima, u Južnoj Australiji. U Americi ne bih uopšte mogao da živim. Tamo se prebrzo živi, a malo uživa", priča Trivo Zolak.
Kada se vratio u Crnu Goru sa četvorogodišnjeg putovanja, poljubio je njeno tlo i uzviknuo:
Ja sam živio 1.000 godina"!
Jer, Zolak ne mjeri život po godinama, već bogatstvom doživljaja i stvorenih djela.
Kemal Musić

 

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE