07042020sub
Last updatepet, 03 jul 2020 9pm

Top Story

Yale University: Kemal Cecunjanin diplomirao kao jedan od najboljih studenata

Kemal, rođen 1979. godine u Bruklinu (NY), kao devetnaestogodišnjak odlazi na Bliski istok gdje provodi deset godina, studirajući vjeronauku. Prvo je bio u Siriju, gdje počinje sa studiranjem arapskog jezika na Univerzitetu u Damasku. Ubrzo nakon susreta sa velikim učenjakom Šejh Nuh Ha Mim Keller-om, prelazi u Jordan, da bi pohađao Šejhova predavanja i učenja, i nastavio sticanje znanja na tradiconalan način. U Ammanu završava program arapskog jezika na Qasid institutu za jezike

 

 

 

Šukrija Cecunjanin, porijeklom iz Plava, jedan je od najpoznatijih humanista sa naših prostora koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što to već biva, Šukrija je pomagao narodu, a njemu Bog. Između ostalog, dao mu je sina Kemala, mladića s kojim se može ponositi ne samo iseljenička zajednica iz Plava i Gusinja.

Kemal, rođen 1979. godine u Bruklinu (NY), kao devetnaestogodišnjak odlazi na Bliski istok gdje provodi deset godina, studirajući vjeronauku. Prvo je bio u Siriju, gdje počinje sa studiranjem arapskog jezika na Univerzitetu u Damasku. Ubrzo nakon susreta sa velikim učenjakom Šejh Nuh Ha Mim Keller-om, prelazi u Jordan, da bi pohađao Šejhova predavanja i učenja, i nastavio sticanje znanja na tradiconalan način. U Ammanu završava program arapskog jezika na Qasid institutu za jezike. Uz to, studira i Šafijski fikh (pravo), logiku i teologiju ispred Šejh Qusey Ebu - a, zatim Hanefijski fikh (pravo) ispred Šejh Faraz Rabbani-a, kao i arapski i Kuran ispred Šejh Ali Hani-a. Nakon toga odlazi u Jemen, gdje studira u čuvenim obrazovnim institucijama Dar El Mustafa i Ribat Tarim pod nadzorom članova Poslanikove familije (Habeib).

 

Nakon povratka u SAD, Kemal je predavao u nekoliko islamskih centara, da bi 2016. godine upisao studije na čuvenom Yale University gdje je izučao civilizaciju i jezike Bliskog istoka.

Diplomirao je u roku kao jedan od najboljih studenata.      

Kemal, otac troje djece, u toku školovanja na Yale University, imao je veliku podršku i razumijevanje od supruge Selme, kao i od majke Selime i oca Šukrije.

I juče, prilikom dodjeljivanja diploma, familija je bila uz njega.

Kemal je jedan od rijetkih ljudi sa naših prostora koji je diplomirao na ovom prestižnom univerzitetu.

Šukrija Cecunjanin, jedan od prvih iseljenika iz Plava u SAD: Pionir u Konektikatu

Sedamdesetih godina prošlog vijeka počelo se masovno odlaziti u Ameriku iz Plava i Gusinja. Tada je i Šukrija Cecunjanin, još uvijek dječak, izljubio uplakane roditelje i krenuo “trbuhom za kruhom”. Do tada nigdje iz svog mjesta nije išao, a o dalekoj Americi je slušao od svojih daidžića i tetkića kad bi došli iz tog dalekog svijeta u Bogajiće

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE