01252021pon
Last updatened, 24 jan 2021 8pm

Top Story

Firma Bosanca gradi podvodni tunel na Farskim ostrcima: Biščević obilazi radove sa kacigom na kojoj je zastava BiH

Biščević je vlasnik firme Roxel Infra As, specijalizovane za elektronske radove, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata je rad na najdužem podmorskom tunelu na svijetu Ryfast, kao i radovi na novoizgrađenom tunelu Eysturoy na Farskim ostrvima

Sead Biščević (Foto: Klix.ba)

Sead Biščević je zaslužan što se zastava BiH našla u novoizgrađenom podmorskom tunelu Eysturoy na Farskim ostrvima.

Ovaj Bosanac s norveškom adresom je rodni Sanski Most napustio 1993. godine zbog rata, a njegov novi dom postao je Stavanger, grad u kojem se ostvario i u poslovnom svijetu.

Biščević je vlasnik firme Roxel Infra As, specijalizovane za elektronske radove, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata je rad na najdužem podmorskom tunelu na svijetu Ryfast, kao i radovi na novoizgrađenom tunelu Eysturoy na Farskim ostrvima.

Eysturoy tunel privukao je pažnju brojnih svjetskih medija, s obzirom na to da je riječ o mreži tunela s kružnim tokom koji se nalazi 187 metara ispod mora. Podvodni tuneli povezuju ostrva Streymoy i Eysturoy u mrežu dugu oko 11 km.

Foto: YouTube/Printscreen - VESA Channel 

Uspješni Bosanac ističe da kada ide u obilazak radova ima kacigu sa zastovom BiH, piše Klix.ba.

“Naša zastava našla se tako i u tunelu Eysturoy na Farskim ostrvima. U petak smo predali radove državnoj upravi za ceste Farskih ostrva i to 39 dana prije roka", kazao je Biščević.

Biščević je jedan od mnogobrojnih koji se ostvario izvan granica svoje zemlje.

"Mnogi Bosanci rade odgovorne poslove i priznati su u Norveškoj, kao i ja. Nikad ne zaboravljamo domovinu, u svakom uspješno obavljenom posalu tu je i zastava BiH. S obzirom na to da imam udjela u izgradnji tunela Eysturoy i naša zastava je tu", istakao je Biščevič.

Dodao je da je prije nešto više od godinu dolazio u BiH s namjerom da bh firme uključi u radove tunela Eysturoy.

“Nažalost, nisam uspio jer naše firme tada nisu posjedovale potrebne sertifikate. Takođe, ponude naših firmi bile su skuplje od evropskih", kazao je Biščević.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE