06042020čet
Last updatesri, 03 jun 2020 7pm

Top Story

Upoznajte heroja sa fotografije Crvenog krsta: Ništa nije teško kad se pomaže ljudima

Most u Rijeci Piperskoj za mnoge je atrakcija i teško da bi se usudili da ga pređu. Ali, mještani godinama preko tog mosta rutinski prenose potrepštine za domaćinstvo. Mladić na fotografiji, Filip Vukčević iz Podgorice, student je vizuelnih umjetnosti, a u Crvenom krstu volontira već pet godina

Foto: Crveni krst Crne Gore

Fotografiju mladića u uniformi Crvenog krsta, dok prelazi stari željezni most u Rijeci Piperskoj i preko ramena nosi vreću brašna, sa oduševljenjem su prethodna dva dana dijelili korisnici društvenih mreža.

“Za naše volontere nema prepreka da bi stigli do ugroženih”, objavio je i Crveni krst na Twitteru, uz fotografiju snimljenu na mostu na sajlama preko rijeke Morače.

Mladić na fotografiji, Filip Vukčević iz Podgorice, student je vizuelnih umjetnosti, a u Crvenom krstu volontira već pet godina. Na poziv redakcije, u ponedjeljak, oko 16 sati, zamolio je da se čujemo kasnije jer - pristižu novi pozivi, zadaci i obaveze na terenu.

“Nosili smo humanitarnu pomoć za članove jedne porodice, žena je htjela da ona pređe most i preuzme paket, počela je da pada i kiša, ali nisam mogao da to dozvolim da ona sama preko mosta u tim uslovima nosi namirnice”, ispričao je Vukčević “Vijestima”.

Skromno je objasnio da ne vidi ništa posebno u tome što je, da bi dostavio pomoć, prelazio preko mosta koji mnogima izgleda kao da će svakog časa da se uruši.

Most u Rijeci Piperskoj za mnoge je atrakcija i teško da bi se usudili da ga pređu. Ali, mještani godinama preko tog mosta rutinski prenose potrepštine za domaćinstvo. Most je godinama bio i jedina veza sa gradom za dvadesetak porodica Božović, dok u februaru 2015. Vojska Crne Gore nije probila put i Rijeku Pipersku povezala sa Mjesnom zajednicom Bioče.

“U suštini, most je dosta bezbjedan, žičani, ojačan, malo se ljulja, ali nije toliko strašno preći preko njega”, prenosi utiske Vukčević.

Objašnjava i da je on u CK dio tima za djelovanje u nesrećama i da je, poput drugih volontera, prošao obuku kojom je pripremljen za slične situacije.

“Volonteri CK redovno prolaze obuke i druge edukacije koje organizujemo. Neke od njih su bazične i važne su za sve volontere, poput principa djelovanja CK, prava i obaveze volontera..., dok se neke organizuju u okviru raznih programa - djelovanje u nesrećama, briga o starijima, prva pomoć i slično. Mi ih angažujemo upravo na osnovu tih njihovih prethodno stečenih znanja i iskustava. Svakako ne bismo doveli volontere u neke rizične situacije, ali ovi što su na terenu imaju bazična znanja da procijene stepen rizika u kojem se nalaze i da, u odnosu na to, postupe”, kazala je “Vijestima” predsjednica CK Milica Kovačević.

Filip Vukčević (Foto: Privatna arhiva)

Prema njenim riječima, jedan od osnovnih preporuka za djelovanje u svakoj situaciji je da svaki volonter prvo procijeni sopstvenu bezbjednost, da bi dalje mogli da pomažu drugima.

Volonteri su širom Crne Gore angažovani su da pruže podršku i pomoć građanima koji su najviše pogođeni mjerama koje su privremeno usvojene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa - distribuiraju humanitarnu pomoć, pružaju psihološku podršku, a ovih dana na raspolaganju su i onima kojima je zbog mjera protiv širenja koronavirusa preporučeno da ne napuštaju domove ili su im propisane mjere samoizolacije.

Vlada i Nacionalno tjelo protiv zaraznih bolesti nedavno su usvojili novi set mjera, prema kojima se, uz neke izuzetke, ograničava kretanje od subote u 13 do ponedjeljka u pet sati ujutro. To za volontere CK može značiti i veći broj zahtjeva.

“CKCG nastaviće da pruža svoje usluge i tokom vikenda, kao i do sada. Vikendom dijelimo humanitarnu pomoć na osnovu zahtjeva koje dobijamo tokom cijele nedjelje, a subotom vršimo nabavku za građane koji su nam se prethodno obratili. Zato molimo građane da zbog novih zabrana kretanja na vrijeme analiziraju svoje potrebe i organizuju obaveze. Moramo se svi navići da djelujemo u novonastalim okolnostima, da ne bi bilo ‘hitnih’ intervencija koje mogu ometati pružanje podrške najugroženijima”, poručili su iz CK.

Brojevi CKCG za pomoć u obavljanju nabavki i drugih obaveza je 069 19 44 75, a broj 069 19 44 75 za psiho-socijalnu podršku. Brojevi su aktivni svakog dana od 9 do 18 sati, osim nedjelje. Pozivi su besplatni za sve mreže.

Iz više neformalnih grupa građana širom Crne Gore tvrde da pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna. Zato su uputili apel NKT da izda posebne potvrde uz protokole i pravila postupanja za političke partije, humanitarne organizacije i grupe volontera kako bi mogli da prikupe i distribuiraju pomoć, “kako ljudi ne bi gladovali, a najugroženiji imali pristup hrani za bebe, pelenama, voću”.

Tražili su od NKT i da “stavi na raspolaganje policiju, komunalnu policiju, vatrogasce”, te predložili da po jedan službenik ide sa grupama i tako se osigura poštovanje mjera.

Apelovali su i da se Crvenom krstu obezbijedi više resursa i ljudstva, “kako bi mogli da odgovore izazovu”.

Damira Kalač ("Vijesti")

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE