11122019uto
Last updatepon, 11 nov 2019 5pm

Sport

Posrnuli NBA košarkaš osuđen na tri i po godine, na sudu zapomagao: Tek su mi 34, mogu još da igram i brinem za porodicu

Telfair je i prije incidenta iz 2017. godine upadao u probleme zbog posjedovanja i baratanja oružjem. Košarkaš je 2007. godine zaustavljen zbog prebrze vožnje te je tada otkriveno da je kod sebe imao pištolj, a godinu ranije je u avion ekipe Portland Trail Blazers unio pištolj koji je držao u svojoj jastučnici. Telfair je 2013. godine za Sports Illustrated rekao da je 2007. godine pištolj nosio bez nekog posebnog razloga

Sebastian Telfair na sudu (Foto: Printscreen)

Bivši američki košarkaš Sebastian Telfair (34), kojeg je ekipa Portland Trail Blazers 2004. godine unovačila u NBA ligu, u ponedjeljak je osuđen na zatvorsku kaznu od tri i po godine jer je u svom kamionetu ranije ove godine nosio napunjeni pištolj, piše USA Today.

"U njegovom slučaju zakon propisuje obveznu zatvorsku kaznu, koju je na sudu i dobio, a kojom ga se drži odgovornim za njegovo nezakonito djelovanje", rekao je državni funkcioner iz njujorškog okruga Brooklyn Eric Gonzalez.

Telfairov advokat nije komentirao kaznu koju je njegov klijent dobio.

Policajci u neoznačenom policijskom automobilu 11. jula 2017. godine uočili su da je kamionet marke “ford F-150” u Brooklynu parkiran na prostoru koji dijeli dvije saobraćajnice različitog smjera kretanja. Za volanom kamioneta bio je 34-godišnji Telfair. Kamionet je potom napravio polukružno skretanje bez upaljenih prednjih svjetala, našta su ga policajci zaustavili. Policajci su potom na kontrolnoj ploči uočili upaljenu cigaretu marihuane. Vidjevši to, policajci su pretražili automobil u kojem se Telfair nalazio i pronašli napunjeni pištolj kalibra 45.

Nekada hvaljeni mladi košarkaš koji je zbog odličnih igara u njujorškoj srednjoj školi "Abraham Lincoln" (pohađali su je i uspješni američki košarkaši Stephon Marbury, inače Telfairov nećak, i Lance Stephenson) u NBA ligu prešao je direktno srednje škole.

Prema internet stranici posvećenoj evaluiranju košarkaša, Rivals.com, koja od 1998. godine zvijezdicama ocjenjuje perspektivne srednjoškolske igrače, Telfairov potencijal 2004. godine ocijenjen je sa pet zvjezdica, najvišom mogućom ocjenom, pa se smatralo šestim najboljih srednjoškolskim igračem u Sjedinjenim Američkim Državama. Svojevremeno se pojavljivao na naslovnicama sportskih i košarkaških časopisa, a jednu je podijelio s LeBronom Jamesom.

Sebastian Telfair na sudu (Foto: Printscreen)

Telfair je tokom svoje dvanaestogodišnje NBA karijere nastupio za ekipu Portland Trail Blazers, Boston Celtics, Minnesota Timberwolves, Phoenix Suns, Los Angeles Clippers, Oklahoma City Thunder, Toronto Raptors i Cleveland Cavaliers. Telfair je tokom tih 12 godina odigrao 564 utakmice na kojima je prosječno ubacivao 7,4 poena i dijelio 3,5 asistencija. Telfair je nakon NBA karijere odigrao tri sezone u kineskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi, prenosi “Jutarnji list”.

The Washington Post piše da je košarkaš tokom saslušanja u ponedjeljak, na kojem mu je izrečena kazna, bio vidno uzrujan i zapomagao da ga se "ne ukloni iz društva".

"Imam 34 godine. Mogu u Kini igrati još barem šest godina i brinuti se za svoju porodicu", rekao je Telfair.

Telfair je i prije incidenta iz 2017. godine upadao u probleme zbog posjedovanja i baratanja oružjem. Košarkaš je 2007. godine zaustavljen zbog prebrze vožnje te je tada otkriveno da je kod sebe imao pištolj, a godinu ranije je u avion ekipe Portland Trail Blazers unio pištolj koji je držao u svojoj jastučnici. Telfair je 2013. godine za Sports Illustrated rekao da je 2007. godine pištolj nosio bez nekog posebnog razloga.

"Jednostavno sam ga imao, bio sam glup... Da sam razmišljao o ugovoru i dobrim igrama, ne bih nosio oružje. Time sam uništio karijeru. Bio je to loš potez. Ali, ne prebacujem sebi previše zbog toga".

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...