07062020pon
Last updatened, 05 jul 2020 5pm

Sport

Nemiri posle ubistva Afroamerikanca u Americi: Sukobi s policijom, podmetani požari, ulice u plamenu (VIDEO)

U televizijskom prenosu uživo vidjeli su se policajci i vatrogasci oko prodavnice auto-djelova koja je zapaljena. Stigli su i izvještaji o pljačkama obližnjih prodavnica i balalnica. Požar je izbio preko puta policijske stanice, gdje su se demonstranti prethodne noći sukobili sa policijom u opremi za razbijanje demonstrancija. Zgrada i najmanje jedna policijska kola su demolirani prije nego što je policija rasturila gomilu ispaljujući suzavac i nesmrtonosne projektile

Foto: Printscreen/KARE 11

Demonstranti su se okupili u srijedu u Mineapolisu, Minesota, u drugoj noći protesta, koji su postali nasilni i koji se događaju zbog smrti Afroamerikanca.

On je preminuo tokom policijskog privođenja u srijedu.

U televizijskom prenosu uživo vidjeli su se policajci i vatrogasci oko prodavnice auto-djelova koja je zapaljena. Stigli su i izvještaji o pljačkama obližnjih prodavnica i bakalnica.

Požar je izbio preko puta policijske stanice, gdje su se demonstranti prethodne noći sukobili sa policijom u opremi za razbijanje demonstrancija. Zgrada i najmanje jedna policijska kola su demolirani prije nego što je policija rasturila gomilu ispaljujući suzavac i nesmrtonosne projektile.

Foto: Printscreen/KARE 11

Bijes je kulminirao zbog smrti Džordža Flojda koji je izgubio život u ponedjeljak, nakon što je priveden kao osumnjičeni za falsifikovanje. Na snimku koji je napravljen mobilnim telefonom vidi se Flojd kako, sa rukama vezanim lisicama, leži prikovan na zemlju, dok policajac, bijelac, kleči na negovim leđima i vratu. Čuje se kako Flojd očajnički moli za svoj život, govoreći policajcu: "Ne mogu da dišem!", ali policajac ga i dalje drži nepomičnog nekoliko minuta, da bi Flojd na kraju prestao da se pomjera.

Prebačen je u bolnicu gdje je konstatovana smrt.

Gradonačelnik Mineapolisa, Džejkob Frej, pozvao je lokalne tužioce da podignu krivičnu prijavu protiv policajca koji je klečao na Flojdovom vratu.

"Zbog čega čovjek koji je ubio Džordža Flojda nije u zatvoru", upitao je gradonačelnik Frej tokom brifinga za novinare. "Ukoliko biste vi ovo uradili, ili ukoliko bih ja ovo uradio, već bismo bili iza rešetaka".

Foto: Printscreen/KARE 11

Policajac koji je privodio Flojda i još trojica njegovih kolega koji su umiješani u hapšenje, otpupšteni su u ponedjeljak nakon što se snimak pojavio u javnosti. Incident je pod istragom tužioca okruga u kom se nalazi Mineapolis, kao i Federalnog istražnog biroa (FBI), koji će utvrditi da li su bila povrijeđena Flojdova građanska prava.

Smrt Flojda se poredi se sa smrću Erika Garnera, Afroamerikanca koji je u Njujorku preminuo 2014. nakon što ga je bijeli policajac držao u zahvatu, dok je on molio za život govoreći da ne može da diše.

Flojdova smrt takođe dolazi nekoliko nedjelja nakon što su trojica ljudi optužena za smrtonosnu pucnjavu u Džordžiji, u kojoj je ubijen Ahmud Arberi.

Njega je navodno ubio bivši policajac okruga Glin, bijelac, zajedno sa svojim sinom koji je izgleda pogrešno identifikovao Arberia kao provalnika, dok je džogirao.

Optuženi su tek nakon što se u javnoti pojavio video snimak pucnjave. Čovek koji je snimao video takođe je optužen.

Predsjednik Donald Tramp objavio je na Twitteru da želi da se istraga FBI-a ubrza i izrazio saučešće Flojdovoj porodici, prenosi Glas Amerike.

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden, Trampov vjerovatni demokratski izazivač u predstojećoj predsjedničkoj trci u novembru, rekao je da je Flojdova smrt "dio ukorenjenog, sistemskog kruga nepravde koja još postoji u zemlji

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE