10232019sri
Last updatesri, 23 okt 2019 3pm

New York

Njujork zabranio upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Smiju se prodavati samo ukusi duvana i mentola. Mičigen je takođe odobrio zabranu ukusa, ali još nije stupila na snagu. Druge države takođe razmatraju zabranu

Foto: Printscreen

Njujork je postao prva država koja je zabranila upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta, nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabilježene u SAD.

Služba za javno zdravlje u Njujorku odobrila je zabranu u utorak, nakon snažne preporuke guverenera Endrjua Kumoa.

"Neporecivo je da kompanije namjerno koriste ukuse poput žvakaće gume, Kapetana Kranča i šećerne vate kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektronske cigarete", rekao je Kuomo. "To je kriza javnog zdravlja i danas joj je kraj".

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Smiju se prodavati samo ukusi duvana i mentola. Mičigen je takođe odobrio zabranu ukusa, ali još nije stupila na snagu. Druge države takođe razmatraju zabranu.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su hitne mjere kako bi se pozabavili nedavnom eksplozijom bolesti pluća, za koje se okrivljuju elektronske cigarete, piše Glas Amerike.

Širom zemlje ima gotovo 400 potvrđenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Eksperti za zdravstvo nisu bili u mogućnosti da utvrde tačan uzrok, uključujući tačan brend ili sastojak u elektronskim cigaretama, ali neki su sumnjali na korišćenje THC-a, komponente iz marihuane, u elektronskim cigaretama. Ipak, zatražili su od svih korisnika elektronskih cigareta da prestanu sa njihovom upotrebom.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbjednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Federalni regulatori upozorili su najvećeg proizvođača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...