01272021sri
Last updateuto, 26 jan 2021 9pm

Najnovije vijesti

Na Trgu Union na Menhetnu održana komemoracija za troje svirepo ubijenih studenata muslimana

Na Trgu Union na Menhetnu održana je komemoracija, a prisustvovali su brojni predstavnici muslimanskih zajednica u SAD-u. Posredstvom društvenih mreža na internetu je pokrenuta kampanja “Muslim Lives Matter”, kao reakcija za nezainteresovanost američkih medija za ubistvo muslimanskih studenata

U Njujorku je održana komemoracija za troje studenata muslimana koji su prije dva dana ubijeni u oružanom napadu u Sjevernoj Karolini.

 

Komemoracija je održana na Trgu Union na Menhetnu, a prisustvovali su brojni predstavnici muslimanskih zajednica u SAD-u.


U ime organizatora skupa, Mreže muslimanskih zajednica, obratila se predsjednica organizacije Christina Tasca, koja je istakla da je u ovom vremenu neophodna borba protiv mržnje i netrpeljivosti u društvu.


“Pozivamo sve medije i izabrane zvaničnike da pokažu istu pažnju prema svim žrtvama napada, bez obzira na njihovu vjeru, rasu ili naciju”, kazala je Tasca, prenosi portal klix.ba.


Posredstvom društvenih mreža na internetu je pokrenuta kampanja “Muslim Lives Matter”, kao reakcija za nezainteresovanost američkih medija za ubistvo muslimanskih studenata.


Šef Vijeća za međudruštvene odnose u Njujorku Marco Carrion je kazao da je život svakog čovjeka jednako vrijedan i najoštrije osudio svirepo ubistvo studenata u Sjevernoj Karolini.


U mjestu Chapel Hill u utorak su u kampusu ubijeni student stomatologije Deah Barakat (23), njegova supruga Yusor Mohammed Ebu Salha (21) i svastika Razan Mohammed (19). Hicima iz vatreng oružja usmrtio ih je Craig Stephen Hicks, koji se potom predao policiji, a izjašnjava se kao ateista. Policija tvrdi da je ubistvo uslijedilo nakon nesporazuma o parking mjestu.


I u kampusu Univerziteta u Sjevernoj Karolini je održan komemorativni skup ubijenim studentima. Skupu je prisustvovalo više od hiljadu studenata.


“Životi muslimana su važni”, “Stop islamofobiji”, “Poštovanje za muslimane” su neki od transparenata koje su nosili studenti.


U ulici Summerwalk Circle vlada muk i tuga, a ispred kuće ubijenih prijatelji i poznanici su ostavili brojne vijence cvijeća.


Susjedi rijetko izlaze na ulicu, a dešavanja prati nekoliko novinarskih ekipa.
Tijela ubijenih će biti sahranjena danas, nakon klanjanja dženaze - namaza u mesdžidu Raleigh.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE