01202021sri
Last updateuto, 19 jan 2021 9pm

Dr Elvedin i dr Sanida Luković, brat i sestra kojima aplaudira Njujork

Kada su Sjedinjene Američke Države prihvatile porodicu Luković 1995. godine, koja je emigrirala zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, petnaestogodišnji Elvedin i petogodišnja Sanida su svoje djetinjstvo narušeno ratnim strahotama nastavili u zemlji čiji će im stanovnici 25 godina kasnije, svaku noć, u 19 časova aplaudirati.

Brat i sestra, izbjeglice kojima su Sjedinjene Američke Države otvorile svoja vrata, postali su u međuvremenu ljekari, a od početka pandemije koronavirusa nalaze se na prvoj liniji odbrane u New Yorku, svakodnevno se suočavajući s teškim kliničkim slikama oboljelih od COVID-19.

Iako sate i sate svakog dana provode uz zaražene, mladim ljekarima posao ne predstavlja teret. Ponosni su na to što rade, baš kao i što se naša iseljenička zajednica ponosi s njima.

Elvedin je rođen je 1980. godine u Valjevu (Srbija), ali je odrastao u Zavidovićima (Bosna i Hercegovina).

Nakon emigracije u SAD 1995. godine, u New Yorku je završio srednju školu, a potom studirao hemiju i biohemiju na Haverford Collegeu. Nakon diplomiranja, upisao je postdiplomske studije na MIT-u gdje je 2009. godine odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti bioorganske hemije i hemijske biologije i postao doktor nauka (PhD). Iste godine je nastavio studiranje medicine na SUNY Downstate College of Medicine, gdje je stekao zvanje doktora medicine (MD) 2013. godine. Specijalizaciju iz oblasti anesteziologije je završio na Columbia Univerzitetu 2017. godine, a tu je obradio i subspecijalizaciju na odjelu za intenzivnu njegu 2018. godine. Od 2017. godine, pored rada sa pacijentima, bavi se naučno-istraživačkim radom u laboratoriji gdje izučava patofizijologiju i nove terapije za bronhokonstriktivne plućne bolesti kao što su astma i HOBP. Trenutno, zbog velikog broja oboljelih od SARS-CoV-2 koji prouzrokuje bolest COVID-19, radi u intenzivnim jedinicama iskuljučivo sa COVID-19 pacijentima.  

Sanida je rođena 1990. godine u BiH.

Djetinjstvo je provela između Zavidovića i New Yorka, nastanjujući se konačno sa porodicom u SAD-u 2001. godine. Sanida je 2008. započela studije biohemije i španskog jezika na Skidmore Collegeu. Nakon diplomiranja, upisala je medicinu na Stony Brook Univerzitetu gdje je stekla zvanje medicinskog doktora (MD) 2018. Trenutno je specijalista na odjelu za hitnu medicinu u tri bolnice u Bronxu (Jacobi Medical Center, Montefiore Moses i Jack D. Weiler Hospital), gdje su joj većina pacijenata inficirani koronavirusom i imaju COVID-19. Poslije završene specijalizacije planira subspecijalizaciju iz ultrazvučne dijagnostike i medicinskih katastofa.

Elvedinovi i Sanidini roditelji su porijeklom iz Plava u Crnoj Gori.

Sead Hodžić

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE