11182019pon
Last updatepon, 18 nov 2019 2pm

Kultura

Njujork: Bosanskohercegovački Film Festival biće održan od 8. do 11. aprila, prijave do 15. februara 2020.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 15. februara 2020. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava da predstavi filmove bosanskohercegovačkih reditelja, bosanskohercegovačke produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine

Sedamnaesti Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) biće održan u Njujorku od srijede, 8. aprila, do subote, 11. aprila 2020. godine.

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bosanskohercegovačke dijaspore u Njujorku i njene domovine i predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog početka prije sedamnest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen koji uvažuju filmski stvaraoci, producentske kuće i opšta filmska zajednica. Pored takmičarskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF takođe priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmskih stvaralaca sa Balkana i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 15. februara 2020. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava da predstavi filmove bosanskohercegovačkih reditelja, bosanskohercegovačke produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2019. godini su najbolji igrani film “Sm samcat”, režisera Bobe Jelčića, u kojem je nagradu žirija za najbolju glumu u ulozi Marka odnio Rakan Rushaidat. Ado Hasanović je dobio nagradu žirija za najbolji kratki film “Nomofobija”, dok je nagrada za najbolji dokumentarni film u izboru žirija dodijeljena Bojanu Bodružiću za film “Muzej zaboravljenih trijumfa”. Film Marte Hernaiz Pidal “Kaotični život Nade Kadić” odnio je nagradu publike za najbolji film BHFF-a 2019. Posebno priznanje žirija BHFF 2019 pripisano je dokumentarnom filmu “Sestre”, Zdenka Jurilja.

Festival je u proteklih šestnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do novih mladih režisera.

FF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri.

Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći OVDJE.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...