11222019pet
Last updatečet, 21 nov 2019 11pm

Kultura

Zbirka dnevnika princeze Ksenije Petrović od danas u vlasništvu Crne Gore

Fragmente Zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije „Adriatic Marinas“, u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine. Preostalih 19 dnevnika te godine je ruski princ Nikolaj Romanov predao Ministarstvu kulture

Foto: GOV.ME

Crna Gora je od danas vlasnik Zbirke dnevnika princeze Ksenije Petrović.

Fragmente Zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije „Adriatic Marinas“, u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine. Preostalih 19 dnevnika te godine je ruski princ Nikolaj Romanov predao Ministarstvu kulture.

Zahvaljujući toj kompaniji na ustupanju preostalih djelova dnevnika, Bogdanović je rekao da je Crna Gora od danas bogatija za nova saznanja, zapisana rukom crnogorske princeze, čija ličnost, život i posebnost, kroz ove dnevnike, daju mogućnost rasvjetljavanja nekih događaja i iskustava porodice Petrović.

Foto: GOV.ME

“Zahvaljujući ovoj donaciji, Crna Gora će iz ugla crnogorske princeze saznati o jednom turbulentnom vremenu vlastite istorije od 1905. do 1928. godine, od kada datiraju ovi jedinstveni rukopisi. Dakle, vrijednost ove Zbirke je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru”, rekao je Bogdanović.

Margason je istakao da je ta kompanija prepoznala istorijski značaj dnevnika i da je zato donijela odluku da budu ustupljeni Ministarstvu kulture i dostupni crnogorskoj javnosti,

Kompletiranjem Zbirke, država Crna Gora dobila je dnevnike princeze Ksenije iz 1911, 1912, 1913, 1914, 1915. i 1916. godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture nedavno je, u saradnji sa predstavnicima kompanije „Adriatic Marinas“, preduzelo mjere u cilju ustupanja preostalih šest dnevnika. Dogovor je brzo postignut, pa će sada cjelokupna Zbirka biti čuvana i predstavljena na jednom mjestu, u Muzeju kralja Nikole. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...