06052020pet
Last updatepet, 05 jun 2020 2pm

Kultura

Najpotresnija priča iz života Miše Janketića: Prodao sam sestru za par žutih cipelica

Jednog dana jedna žena mi donese par finih žutih cipela. I danas ih pamtim kao da je to juče bilo. Kožne, duboke, sa tvrdim đonom, do pola se šnirale vezicama, a onda kopčama... Teško je to sada i opisati i dočarati šta su takve cipele u to vreme značile za mene skoro bosonogog. Zaslijepljen tom ljepotom i preokupiran cipelama, nisam gotovo ni primijetio kad je otišla i povela moju Milenu. Shvatio sam tek poslije da sam ja, u stvari, prodao sestru za te žute cipele, ali je tada bilo prekasno, ispričao je Miša Janketić

Foto: Printscreen/TV Studio B

Život čuvenog glumca Mihaila Miše Janketića koji je preminuo juče u 80. godini bio je prepun tuge i bola. Njegovo rano djetinjstvo bilo je veoma teško. Majku su mu ubili četnici, izgubio je i oca i brata, a kako je davno u jednom intervjuu ispričao, sestru Milenu "prodao" je za par žutih cipela.

"Jesi li ti Cile?", upitao je zbunjenog dječaka, očigledno začuđenog ko je neznanac koji zna njegov nadimak od najranijeg djetinjstva.

"Imaš li ti sestru?", pitao je čovjek dalje, ne čekajući da dječak makar klimne glavom i potvrdi da je on Cile.

"Nemam", pribrao se dječak u neko doba.

"Nikad je nisi ni imao", uporan je bio nepoznati.

"Imao sam, ali je više nemam", odgovorio je mališan sve slobodnije i otresitije.

"A kako se zvala tvoja sestra?"

"Milena!", prozborio dječak tiho, drhtavim glasom.

Neznanac ga zagrli i pomilova...

MAJKA MU PRED SMRT REKLA DA ČUVA SESTRU

Miša Janketić je za jugoslovenske medije sedamdesetih godina ispričao da je te davne 1944. godine, kada su mu četnici ubili majku, ostao je sam sa sestrom Milenom. Majka mu je pre nego što su je odveli u smrt rekla da je čuva.

Jednom priliko prisjetio se i ispričao kako je ostao bez sestre.

“Moja sestra i ja smo posle ostali u Pljevljima kod porodice Đenisijević kod koje je moja majka bila iznajmila sobu. Tu u komšiluku je živio trgovac, mađarski Jevrejin, sa ženom. Bila takođe Jevrejka. Zaboravio sam im, nažalost, imena, ali znam da je nekako u to vrijeme on umro i da je ona potom odlučila da bježi iz Pljevalja. Sve je rasprodala budzašto i počela da vreba priliku za bjekstvo. Usput je mene stalno ubjeđivala da dopustim da povede sa sobom i moju Milenu. Nisam živ dao, pamtio sam šta mi je majka rekla i kakav mi je amanet ostavila kad je krenula iz kuće u smrt, da moram da čuvam i pazim sestricu”, ispričao je tada glumac nastavio:

Foto: Instagram

“Jednog dana jedna žena mi donese par finih žutih cipela. I danas ih pamtim kao da je to juče bilo. Kožne, duboke, sa tvrdim đonom, do pola se šnirale vezicama, a onda kopčama... Teško je to sada i opisati i dočarati šta su takve cipele u to vreme značile za mene skoro bosonogog. Zaslijepljen tom ljepotom i preokupiran cipelama, nisam gotovo ni primijetio kad je otišla i povela moju Milenu. Shvatio sam tek poslije da sam ja, u stvari, prodao sestru za te žute cipele, ali je tada bilo prekasno”.

SESTRA ZA DLAKU IZBJEGLA SMRT

Janketić je tek kasnije saznao da se ta žena ukrcala na voz sa njegovom sestrom i stigla do Dobruna kod Višegrada.

“Tu su ih mokrogorski četnici skinuli s voza i nju odmah zaklali čim su joj našli nekoliko dukata sakrivenih u duplom dnu od kofera. Kad su krenuli da ubiju i moju sestru, pritrči jedna djevojka, tu iz Dobruna bila, i otme im je iz ruku: "Nemojte, ne dam da ubijete ovo dijete grešno, no mi ga dajte, imam brata u Višegradu koji nema djece, njemu ću da ga darujem", ispričao je tada Miša i prisjetio se:

“Bila je to sestra Milivoja Miličevića, kasapina iz Višegrada, koja je moju Milenu, prestravljenu i šugavu, posle zaista dovela i predala bratu, ali ona nije umjela da kaže ni ko je, ni odakle je, samo je uporno ponavljala da ima brata Cila. Jednoga dana te 1947, malo prije nego što je došao u Šahoviće, Milivoje Miličević se vraćao vozom iz neke trgovine od Priboja, Rudog, odakle li, i imao je pun vagon stoke za mesaru. U kupeu, u kojem je sjedio, našla se i neka žena iz Pljevalja. Putovala je vozom u Beograd kod sina. U neko doba počela da priča o ratu i nekim događajima iz tog mučnog i nesrećnog vremena i ta Pljevljakinja ispričala kako su njenu prijateljicu i školsku drugaricu Milicu Dajović Janketić zaklali četnici, da joj se ništa ne zna ni za muža Radomira, koji je odveden nekud u zarobljeništvo, da su imali i troje djece, da je jedno muško umrlo uz rat, drugo se negdje zlopati od nemila do nedraga, a trećem, ćerkici nesrećnoj, ne zna se ni groba ni mramora. Dok je rat trajao odvela ju je nekud neka žena iz Pljevalja i tu joj se izgubio svaki trag... Milivoje joj onda tu ispriča da ima i da podiže jedno tuđe žensko dijete, kaže i kako mu je došlo u kuću, i da po svemu sumnja da je dijete odnekud iz Crne Gore. Zna da kaže samo da ima brata Cila, da za mlijeko kaže da je varenika, a za merdevine stube, i sve zbori ijekavski... Ta žena je odmah rekla da je Milena Miličina”, ispričao je Janketić.

USTAŠA TVRDIO DA JE MILENA NJEGOVA

U to vrijeme u Višegradu, neki ustаšа Vrana, kome se sudilo, govorio je nа sudu da bi dokazao da nije kriv, kako je Milena njegova ćerka:

“Nisаm bio ustаšа. Mene su ustаše progonile. I ćerku su mi odveli i htjeli dа je ubiju. Eno je mojа ćerkа Hаjrijа Vrаnа u kаsаpinа Milivojа Miličevićа”, govorio je ustaša.

Foto: Printscreen

“Dа bi pobio lаži ustаše Vrаne, Miličević se dаo u potrаgu zа Ciletom, to jest, zа mnom, jer je Milenа o sebi umjelа dа mu kаže toliko dа imа brаtа koji se zove Cile”, pričao je Janketić.

Iste godine kasapin iz Višegrada došao je pred školu, odatle su krenuli ka tetki kod koje je Miša Janketić živio, da bi ga poveo sa sobom u Višegrad i spojio sa sestrom.

Janketić je u Višegradu sa sestrom završio upravo na tom sudu.

“Sašije tu Miličević i sestri i meni fina odijelca od neke engleske uniforme, ličili smo jedno na drugo kao blizanci, i onda nas jednog dana odvede na sud da demantuje priču i laži toga Vrane. Sudija je istog časa kad nas je vidio jedno pored drugog prekinuo suđenje, jer je sve bilo toliko očigledno...”, ispričao je glumac.

"MOŽDA SAM JA STVARNO HAJRIJA VRANA"

“Moja sestra sada živi u Novom Sadu. Ima finu porodicu i potomstvo, ali nismo, nažalost, više tako često skupa. A dok smo bili, pa kad bih je ja nešto naljutio, ona bi me izgrdila, izgrdila i na kraju kad više ne zna šta bi mi još rekla, kaže: "Možda ja, zaista i nisam tvoja sestra, možda sam ja stvarno Hajrija Vrana".

“A ja se nikad nisam ljutio na nju jer me do danas grize savjest kako sam je ‘prodao’ za one žute cipelice”, ispričao je s grčom u glasu slavni glumac, prenosi “Blic”.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE