01182021pon
Last updatepet, 15 jan 2021 9pm

Kultura

Novi, 34. broj revije “Bihor” u prodaji

Urednik revije je književnik Faiz Softić, a za ovaj broj pišu Ruždija Kočan, Munir Ramdedović, Esko Muratović, Ado Softić, Remzija Hajdarpašić, Sait Š. Šabotić, Zeno Rastoder, Kaćuša Krsmanović, Ljubeta Labović, Šefkija Borančić, Hamida Sijarić, Božidar Proročić, Enko Korać, Dragana Erjavšek, Džemal Dacić i Ferid Muratović

Zavičajni klub “Bihor” iz Luksemburga objavio je 34. broj revije „Bihor“, prvog bošnjačkog glasila u Luksemburgu.

Urednik revije je književnik Faiz Softić, a za ovaj broj pišu Ruždija Kočan, Munir Ramdedović, Esko Muratović, Ado Softić, Remzija Hajdarpašić, Sait Š. Šabotić, Zeno Rastoder, Kaćuša Krsmanović, Ljubeta Labović, Šefkija Borančić, Hamida Sijarić, Božidar Proročić, Enko Korać, Dragana Erjavšek, Džemal Dacić i Ferid Muratović.

U uvodniku ove luksuzno opremljene revije urednik Faiz Softić piše tekst „Kako je kazivao Ćamil“, povodom 31. godišnjice piščeve smrti. Uz ovaj tekst ide i izbor iz Ćamilovih razmišljanja na teme o književnosti, a koji je priredila Nadija Rebronja.

O tome ko je pisac, Ćamil kaže: „Dijete, pisac dijete, pisac je uvijek dijete. Pisac je cijelog vijeka jedno dijete jer piše, piše uglavnom ono što je u djetinjstvu u sebe unio iz života, iz prirode, iz priče. Iskustvo u djetinjstvu, to on nosi kroz cio život, i kad uzme da piše, kad se na pisanje odluči, onda ja mislim da najveći broj njih se pretvori jednostavno u dijete, starmalo dijete, mudro dijete“. Tu su i Sijarićevi stavovi o modernom u poeziji, putovanjima, literaturi i pismenosti.

Povodom pedeset godina postojanja rožajskog KUD-a „Vrelo Ibra“, Ruždija Kočan donosi intervju sa Ibišem Kujevićem, čovjekom koji je cijeloga života nosio visoko uzdignut barjak kulture grada i cijeloga kraja pod Hajlom. Književnik i publicista Božidar Proročić piše o Bošnjacima i aktuelnom trenutku u Crnoj Gori, dok Munir Ramdedović  u svom tekstu najavljuje da će Vlada Luksemburga izvršiti izmjene i dopune Zakona o integraciji stranaca iz 2008. godine. Profesor filosofije iz Nikšića Esko Muratović u ovom broju revije „Bihor“ piše o muhadžirskoj etici sabura u kontekstu islamskog i svjetovnog shvatanja i određenja, a tu je i tekst o bihorskom selu Dobrodole, koji su priredili Enver i Edin Šabotić. Hroničar Adem Ado Softić je zastupljen tekstom o glumačkom debiju ivangradskog konobara Ismeta Šuntića – Dorovića – „Sve Ismetove bitke na Neretvi“. Remzija Hajdarpašić donosi portret Fahrudina Fake Rastodera, doseljeniku koji se ličnim primjerom dokazao da je „društveni interes ispred ličnog šićara“. Profesor Sait Š. Šabotić piše o plemenitom bjelopoljskom muftiji Harunu Lameževiću, čovjeku koji je „svojim hutbama isticao ljubav i govorio o tome da su svi jedan narod sa više imena“.

U intervjuu Ljubete Labovića sa Saladinom Dinom Burdžovićem „Još po moru teče Lim“ čitamo zanimljive odgovore ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade „Risto Ratković“. Urednik revije Faiz Softić je razgovarao sa Remzijom Camićem, konzulom Crne Gore u Luksemburgu, i taj razgovor je sada dostupan čitaocima. Softić u ovom broju „Bihora“ donosi prikaz zbirke poezije autora Mustafe Balje, pod nazivom „Otok od živog srebra“. Zeno Rastoder u svom autorskom tekstu „Bošnjački kulinarski festival u Wattwilu“, piše o jednom od najstarijih bošnjačkih džemata u Švajcarskoj. Kaćuša Krsmanović piše o progonu pjesnika i potpredsjednika PEN centra Crne Gore Sretena Vujovića, a Šefkija Borančić iz kulturne baštine Bošnjaka Sjeverne Makedonije izdvaja knjigu doc. dr Zećira Ramčilovića „Donje Konjare kroz sliku i vrijeme“. O sudbinama većine žena na Balkanu u reviji piše Hamida Sijarić, a Enko Korać donosi presjek dešavanja sa književne manifestacije „Zavičajne staze“ koje u Petnjici organizuje NVO Centar za kulturu Bihor. Profesorica Dragana Erjavšek prikazuje zbornik “Odlivanje Bihora“, izbor sa osmog konkursa za neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom. „Magični svjetovi Aldemara Ibrahimovića“ je slikarski portret ovo istaknutog crnogorskog slikara iz pera Božidara Proročića, a tu je i reportaža sa izložbe slikarke Amine Ademagić koja je održana u rožajskoj galeriji „Hilmija Ćatović“. Džemal Dacić je priredio tekst iz vjerskog života muslimana „Muhamed, a.s. se brani ljepotom“. U sportskoj rubrici je prilog Ferida Muratovića o uspješnim fudbalerima braći Delvinu i Deminu, koji predstavljaju ponos zavičaja.

I ovaj, 34. broj, pokazuje  čvrstu vezu sa zavičajem ljudi koji na uspješan način grade svoje radne karijere daleko od Bihora.

Filip Došljak

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE