06072020ned
Last updatepet, 05 jun 2020 8pm

Kultura

Novi, 34. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@” u prodaji

I ovoga puta “Komun@” donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore

Novi, 34. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@” odštampan je i nalazi se na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

I ovoga puta “Komun@” donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, među kojima je tekst Radoice Luburića posvećen novonastaloj situaciji pod naslovom “U životu – život je najvažniji! sa sloganom #Ostani doma, čime se “Komun@” priključila programu Ministarstva kulture pod nazivom "Živimo kulturu-ostani doma", pokazujući na taj način društvenu odgovornost i u trenutnim okolnostima.

Ovaj broj “Komune” započinje uvodnikom dr Edina Jašarovića, dekana Fakulteta za dramske umjetnosti Univerziteta Crne Gore, pod naslovom " Čija je naša baština”, koji ističe da je Crna Gora, iako je dozvolila u posljednjih trideset godina izvjesnu hiperprodukciju sakralnih i religijskih objekata, da kao društvo i kao zajednica ipak uspjela da sačuva mir kao svojevrsno i najvrednije nasljeđe nekih budućih generacija”.

U tekstu o Rovačkoj republici kao pomenu i opomeni pod naslovom “Otpor na krvavom oltaru”, Slavenko Jovanović naglašava da je “Rovačka republika“ krupni istorijski događaj savremene istorije Crne Gore.

U stalnim “Komuninim” rubrikama “Esej” i “Iz naše diplomatije”, Ramiz Hadžibegović piše o himni, gdje napominje da “čovjek koji ne poštuje himnu svoje države ne poštuje ni samog sebe”, a Dejan Vuković ističe da Petar I Petrović Njegoš misionarski, neumorno miri zavađena crnogorska bratstva, kroti njihov violentan duh, mukotrpno trijebi krvnu osvetu…

Nenad Stevović piše o znamenitom Mađaru Jožefu Bajzi, akademiku, univerziteskom profesoru i bibliografu i jednom od iskrenih prijatelja Crne Gore, a Željko Rutović o crnogorskoj nošnji i u tekstu pod naslovom “Duh, tijelo i odijelo” naglašava da “nezavisno od socijalnog statusa, imetka, materijalnog položaja, Crnogorac je uvijek brinuo kako će se pojaviti ‘među svijet’”.

Dražen Drašković u tekstu ”Veljko i Majo” piše o tome kako je doktor Maksim Popović, davne 1971, injekcijom u srce spasio život Veljku Vlahoviću, a dr Čedomir Bogićević u slovu o akademiku Sretenu Peroviću kaže da je “njegova veličina u suždržanosti, a ljepota u jednostavnosti “.

U najnovijem broju “Komune” i nekoliko istinitih i vrijednih priča među kojima je ona o satanskim zločinima Popa Mace u Pljevljima 1944. iz pera doajena crnogorskog žurnalizma i publiciste Buda Simonovića pod naslovom “Krvolok sa oreolom sveca”, kao i dvije priče iz Berana. Prva je Menduhe Murić o dobročinstvu Faika Hadrovića koji je rizikovao svoj život ne strijeljajući nepoznatog mladića i druga Adema Ada Softića o poštenju i časnom postupku stomatologa Milivoja Maslovarića. Tu je i veoma zanimljiva priča Željka Milovića o Mileni Delibašić, ljepotici iz Spuža koja je daleke 1907. predstavljala Crnu Goru u Londonu na izložbi balkanskih država po želji knjaza Nikole.

Još jedan doajen crnogorskog novinarstva, Dušan Duško Jolić, piše o visokom dimnjaku pljevaljske Termoelektrane koji odgovara visini solitera od 83 sprata u tekstu pod naslovom “Vatrostalni krojači panorana”, a Miro Marušić o ideji da se organizuje festival dobrotske čipke u Kotoru.

U ovom broju “Komune” i priča Magdalene Radunović o manastirskim kompleksima Skadarskog jezera pod naslovom “Kamena gnijezda meštara i štampara”, zatim priča Stojana Stamenića o Dinamu - prvom orkestru pop muzike u poratnom Titogradu, priča Rasima Ćelahmetovića o čuvenom tekstopiscu Ruždiji Krupi iz Pljevalja, autoru velikog broja tekstova pjesama među kojima su “Mostovi na Morači”, “Svi pljevaljski tamburaši”… Tu je i podsjećanje Minje Bojanića na 55 godina uspješnog bavljenja pjevanjem izvornih pjesama Branke Šćepanović - dive crnogorske etno muzike i priče o pola vijeka postojanja Unireksa i školskom ljetopisu “Svitanja”.

U novoj “Komuni” i priča čuvenog crnogorskog šahovskog velemajstora Božidara Bonje Ivanovića o nenadmašnom svjetskom šahisti i tragičaru Robertu Bobiju Fišeru za koga je naš velemajstor zatražio posthumnu rehabilitaciju od američkog predsjednika Donalda Trampa, kao i tekst Dragana Bobija Perovića o Mirsadi Ganić, nekadašnjoj džudiskinji i članici sjajne generacije rukometašica Budućnosti pod naslovom “Trofejna na dva fronta”.

Tu je i tekst Rijalde Ramusović sa promocija najnovijeg “Komuninog” izdavačkog poduhvata, knjige “Ne daju mi oči da šutim“, koje su održane u Sarajevu, Goraždu i Podgorici, i prikaz te knjige autora Šemsudina Gegića, koji je napisao dr Draško Došljak.

I ovaj, broj “Komune” potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE