06062020sub
Last updatepet, 05 jun 2020 8pm

Glas Dijaspore

Crnogorski iseljenici iz Južne Amerike u posjeti postojbini, sastali se i sa Milom Đukanovićem

Delegaciju iseljenika činili su Federiko Tomašević (vlasnik banaka u Argentini, Paragvaju i Urugvaju), Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina)

Foto: Predsjednik.me

Delegacija crnogorskih iseljenika, uspješnih privrednika i biznismena iz Južne Amerike posjetila je Crnu Goru i tim povodom održala više odvojenih sastanaka sa predstavnicima crnogorskih institucija, a susreli su se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Delegaciju iseljenika činili su Federiko Tomašević (vlasnik banaka u Argentini, Paragvaju i Urugvaju), Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina), saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Sastancima je takođe prisustvovao bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.

Foto: Predsjednik.me

Predstavnici crnogorske zajednice posjetili su 14. oktobra Upravu za dijasporu, gdje su se sastali sa direktorom Uprave, mr Predragom Mitrovićem. Na sastanku je bilo riječi o potencijalnim projektima i njihovoj realizaciji, u cilju promocije i očuvanja crnogorskih narodnih tekovina, jezika, kulture i njenog nasljeđa na području Južne Amerike. Iseljenici su izrazili interesovanje za primjenu kursa crnogorskog jezika online i upisa crnogorskih potomaka i iseljenika u bazu podataka.

Drugog dana posjete grupa južnoameričkih biznismena porijeklom iz Crne Gore održala je sastanak sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem i predstavnicima domaćih preduzeća, gdje se razgovaralo o mogućim ulaganjima i jačanju ekonomske saradnje. Šef delegacije naših iseljenika Federiko Tomašević, koji je podstakao brojne crnogorske potomke iz Južne Amerike da investiraju u svoju zemlju porijekla, istakao je važnost dobijanja informacija o investicionim potencijalima i uslovima investiranja, u cilju pokretanja biznisa na crnogorskoj teritoriji. Tomašević je pomenuo da je nedavno formiran crnogorski preduzetnički i kulturni centar u Buenos Airesu, u cilju jačanja ekonomskih i privrednih veza dvije države. Predstavnici biznis grupe su potencirali sporazum bratimljenja Podgorice i Tandila u narednom periodu.

Foto: Predsjednik.me

Istog dana, naši iseljenici iz Južne Amerike sastali su se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i razgovarali o evidentnom napretku države Crne Gore u finansijskom i preduzetničkom smislu, kao i izuzetno dobrim uslovima za investiranje. Predsjednik je istakao da naši iseljenici predstavljaju vrijedan ljudski kadrovski resurs van granica nezavisne države Crne Gore i da država nastoji da održava dobre odnose sa svojim iseljeništvom u Južnoj Americi. Crnogorski potomci su izrazili spremnost da ulažu u turizam, kulturu, sport, industriju i druge oblasti, koje predstavljaju investicione potencijale Crne Gore.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je zaključio ugovor o saradnji sa Federikom Tomaševićem, kojim je određeno obezbjeđivanje stipendija polaznicima kursa crnogorskog jezika iz Latinske Amerike, sa ciljem upoznavanja i povezivanja crnogorskih iseljenika iz Latinske Amerike sa Crnom Gorom i njenim kulturnim nasljeđem.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE