04032020pet
Last updatepet, 03 apr 2020 12am

Glas Dijaspore

Novi broj časopisa “Komun@” kompletan posvećen crnogorskoj dijaspori

U ovom broju “Komune” je nekoliko tekstova o aktivnostima Uprave za dijasporu u prethodnom periodu među kojima je tekst mr Ivana Jovovića o izradi web aplikacije dijaspore Crne Gore pod naslovom “Iseljenici u jedinstvenoj bazi“, zatim tekstovi o iseljeničkim knjižicama, online kursu crnogorskog jezika, konkursu za sufinasiranje projekta dijaspore, ljetnjoj školi jezika i kulture “Crna Gora moja postojbina“, kao i tekstovi o nekadašnjoj Matici iseljenika, Centru za iseljenike i Savjetu za saradnju sa dijasporom. Tu je i tekst o ovogodišnjim nagrađenim pripadnicima dijaspore, kao i tekst Milice Radojičić o Danima dijaspore – iseljenika koja se ove godine po treći put održava u organizaciji Uprave za dijasporu

Iz štampe je novi 32. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore “Komun@”, koji je ovog puta u cjelosti posvećen dijaspori, od njenog nastanka do današnjih dana na povećanom broju strana (40) i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Časopis započinje uvodnikom "Dijaspori neosporno mjesto", iz pera mr Predraga Mitrovića, aktuelnog direktora Uprave za dijasporu, koji ističe “da je unapređenje odnosa i saradnje sa iseljeništvom vrlo kompleksan posao koji zahtijeva uključivanje i posvećenost ostalih državnih organa, te vrlo često interesorni pristup”.

U ovom broju “Komune” je nekoliko tekstova o aktivnostima Uprave za dijasporu u prethodnom periodu među kojima je tekst mr Ivana Jovovića o izradi web aplikacije dijaspore Crne Gore pod naslovom “Iseljenici u jedinstvenoj bazi“, zatim tekstovi o iseljeničkim knjižicama, online kursu crnogorskog jezika, konkursu za sufinasiranje projekta dijaspore, ljetnjoj školi jezika i kulture “Crna Gora moja postojbina“, kao i tekstovi o nekadašnjoj Matici iseljenika, Centru za iseljenike i Savjetu za saradnju sa dijasporom. Tu je i tekst o ovogodišnjim nagrađenim pripadnicima dijaspore, kao i tekst Milice Radojičić o Danima dijaspore – iseljenika koja se ove godine po treći put održava u organizaciji Uprave za dijasporu.

Marjan Mašo Miljić piše o periodima i fazama crnogorskih iseljavanja u tekstu pod naslovom “Pečalba sa osam pečata”, a Blažo Sredanović, istaknuti crnogorski iseljenik i filantrop, piše da “dijaspora iznad svega mora biti potpuno nezavisna od bilo kakvih političkih i stranačkih uticaja, kako bi mogla da bude svoja kakva je uvijek bila, a patriotizam i odanost prema matičnoj državi pokazala je kroz istoriju mnogo puta...”

U najnovijem broju “Komune” je i tekst mr Branislava Karadžića, generalnog konzula Crne Gore u Njemačkoj, koji piše o našoj dijaspori u toj zemlji i koji kaže “da ono što je svima zajedničko je beskrajna ljubav i privrženost rodnoj grudi“.

Tu su i tekstovi Gordana Stojovića o Crnogorcima pod Lavljim brdom, Zuvdije Hodžića o Gusinju za koje kaže da je “centar svijeta, a ko ne vjeruje neka mjeri”, zatim Dragana B. Perovića o Perovićima u Americi, Slobodana Vukovića o Balkanskoj carici u Detroitu, dr Dragane Otašević o crnogorskoj emigraciji u Latinskoj Americi, Ramiza Hadžibegovića o zovu zavičajnog derta u kojem ističe “da teško da ima sudbonosnije odluke od napuštanja svog kućnog praga, bez obzira na to da li čovjek odlazi što mora ili zato što želi...”

Tanja Šuković predstavlja prof. dr Nadeždu Basaru, jednu od najpriznatijih hematologa u svijetu, a Amer Ramusović Bjelopoljca Hajriza Hačka Brčvaka, poznatog privrednika u Njemačkoj koji svoj kapital ulaže u Crnu Goru, ali i poznatog humanistu, dobrotvora i filantropa koji ističe “da je njegovo najveće zadovoljstvo kada osjeti da može pomoći nekom kome je pomoć stvarno potrebna...”

U ovom specijalnom tematskom broju “Komune” su i tekstovi posvećeni našoj dijaspori i iseljenicima u Turskoj iz pera Ajdina Rakića, Srbije Slobodana Jovanovića i Slobodana B. Medojevića, Bosne i Hercegovine Mirze Redžića, Luksemburga Remzije Hajdarpašića, Belgije Rijalde Ramusović, dok o Crnogorcima u Peroju i navršavanju 362 godine od njihovog doseljavanja u taj dio Hrvatske piše Mašo Miljić u tekstu pod naslovom “Naša čestica u Istri“, kao i o zaboravljenim Crnogorcima u slovenačkoj Beloj Krajini, dok Neđeljko Necko Đurović piše o Šestanima u Zadru pod naslovom “Arbanasi i naše gore korjeni”, a Gordan Stojović o Crnogorcima u Vajomingu, jednoj od najmanjih američkih država.Tu je i tekst o Crnogorcima kao prvim desperadosima pristiglim u vrijeme kada se zahuktala zlatna groznica u Americi i tekst Mašana Potpare o iseljavanju Bošnjaka-Muslimana i Albanaca pod naslovom “Zavičaj u zavežljaju”.

“Komuna” u najnovijem broju donosi i tekst Hamda Kočana o iseljavanju Bihoraca u tekstu pod naslovom “(H)Adrovići najbrojnije prezime u Vojvodstvu”, a prenosi i tekst iz knjige Rahmana Adrovića “Kako se vrijeme plašilo čovjeka”, u kojem se govori o tome kako početkom šezdesetih godina prošlog vijeka migratorna kretanja postaju društvena pojava u bivšoj Jugoslaviji.

Božena Miljić predstavlja knjigu “Londonski zapisi” Dejana Vukovića, aktuelnog konzula Crne Gore u Frankfurtu, a tu je i tekst o Adnanu Huremoviću, bivšem fudbaleru Berana, koji je svoji karijeru sa uspjehom okončao u Luksemburgu, a koji potpisuje Philip Michel, novinar luksemburškog lista “Tageblatt”.

I ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Amer Ramusović

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Crnogorske brige oko korone      
  Crnogorske brige oko korone

  Pojedini stanovnici Crne Gore, jedine zemlje u Evropi gdje nema oboljelih od korona virusa, sumnjaju da to i nije bezopasno.

  „Ako Evropa ukapira da smo imuni na virus, na'ebali smo“, veli zabrinuti Crnogorac svom unuku.

  „Zašto Đede? Zar to nije dobro?“, pita unuk

  Read more...