01202021sri
Last updateuto, 19 jan 2021 9pm

Glas Dijaspore

Održana sjednica drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom: Za predsjednika izabran prof. dr Milenko Perović

Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz Srbije, a za potpredsjednike Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika)

Foto: Printscreen

Savjet za saradnju sa dijasporom-iseljenicima je uspio da prepozna ključne probleme i potrebe našeg iseljeništva širom svijeta, kao i da predloži realizaciju više aktivnosti koje bi Vlada Crne Gore i nadležne institucije mogle preduzeti na planu unapređenja odnosa i saradnje sa iseljenicima, a koje će naći svoje mjesto u budućoj Strategiji saradnje sa iseljenicima čije usvajanje se očekuje krajem ove godine. Strateško opredjeljenje Crne Gore jeste politika saradnje i jačanja veza sa svojim iseljeništvom. Uprava za dijasporu je noseći državni organ koji je, u okviru svojih nadležnosti, zadužen za jačanje i uspostavljanje odnosa i veza naše dijaspore sa matičnom državom. Sada, kada svoju politiku saradnje sa iseljenicima gradimo na čvrstim institucionalnim osnovama i zakonu utemeljenim obavezama, realno je očekivati još bolje rezultate.

To je kazao premijer Duško Marković na konstitutivnoj sjednici drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, koja je juče održana u hotelu Ramada, u Podgorici.

Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz Srbije, a za potpredsjednike Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika).

Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su: Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta - prof. dr Milorad Nikčević; Odbor za nauku i prosvjetu - prof. dr Srđan Redžepagić; Odbor za sport - Damir Radončić; Odbor za informisanje - Dragan Đukanović; Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika - Ruždija Jarović; Odbor za privredno partnerstvo - Pavle Ljuljđuraj; Odbor za evropske i evroatlantske integracije - Mirza Redžić; Odbor za pravna pitanja - Vladisav Vanja Popović; Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu - Božidar Gardašević; Odbor za ravnopravnost polova - prof. dr Aleksandra Perović i Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu - Mihailo Mandić.

Marković je zahvalio dosadašnjim članovima Savjeta na njihovom angažmanu u prethodne tri godine, “u kojima se u punoj mjeri pokazalo opravdanim formiranje jednog ovakvog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Foto: Printscreen

“Ne samo zbog toga što je to bila i naša zakonska obaveza koja je proistekla iz Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, već jednako važnom smatram i našu moralnu obavezu prema svim onim generacijama crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka rasutih širom Evrope i svijeta, obavezu da njihova matična država intenzivira veze sa dijasporom i da pokaže jasno i konkretno da oni koji su odavde nekada otišli nijesu zaboravljeni. Konačno, da razumije ulogu i značaj naše iseljeničke zajednice za učvršćivanje bilateralnih odnosa Crne Gore sa državama iz kojih dolazite. Kao što i sami možete da vidite, Crna Gora je danas jedno veliko gradilište – od primorja gdje niču novi hoteli i rizorti, do sjevera, gdje Vlada ulaže najveći dio kapitalnog budžeta kako bi obnovila i izgradila infrastrukturu za pokretanje privrednog života. Crna Gora danas i Crna Gora iz koje se odlazilo, pa i samo prije nekoliko godina, ne liče jedna na drugu. U tom sveukupnom preobražaju naše zemlje ja vidim značajan prostor za veće prisustvo naše iseljeničke zajednice. Mi nikada nećemo zaboraviti ogroman doprinos koji je dijaspora dala obnovi naše državnosti. Vaše DA Crnoj Gori bilo je presudno da nakon gotovo čitavog jednog vijeka obnovimo naše ime i ispravimo istorijske nepravde. Vaše DA 21. maja 2006. godine bilo je DA Crnoj Gori, evropskoj i evroatlantskoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj, ekonomski održivoj i prosperitetnoj. Kao predsjednik Vlade, želim da vas uvjerim da ćemo učiniti sve da se Crnoj Gori vraćate kao svojoj kući. U tome vidim i najveću obavezu Savjeta za dijasporu koji se danas konstituiše. Istovremeno, očekujem da u vašim sadašnjim državama promovišete svoju domovinu i da budete naši najbolji ambasadori u afirmaciji crnogorskih vrijednosti”, rekao je Marković.

Direktor uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, u ime Uprave za dijasporu i u svoje lično ime, pozdravio sve prisutne i članovima Savjeta iz dijaspore poželio dobrodošlicu u svoju maticu i svoj zavičaj. 

"Poslanik Nikolić je u svom obraćanju naglasio da je obnovljena nezavisnost, najljepša  zajednička priča Crne Gore i naše dijaspore”, rekao je Mitrović.

Poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić je rekao da su “ponosni što su presudan doprinos tom projektu dali manjinski narodi. Dijaspora je na taj način pokazala da vjeruje svojoj multietničkoj državnoj kući i obavezala nas da se pažljivo i odgovorno  odnosimo prema ukazanom povjerenju. Dozvolite, takođe, da vam zahvalim na tome što svih ovih godina dokazujete da je naš narod vrijedan, istrajan i uspješan. Izuzetno cijenimo Vašu ljubav prema zemlji svog porijekla, ali i odgovoran odnos prema državama u kojima živite i ostvarujete svoje lične, porodične i profesionalne ambicije.”

U okviru programa sjednice priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE