01222020sri
Last updatesri, 22 jan 2020 6pm

Glas Dijaspore

Crnogorsko-američka fondacija: Zakonito poslujemo, projekat koče banke i visoke cijene nekretnina

Upravni odbor Fondacije izražava spremnost za intenzivnu komunikaciju sa svim donatorima, pojedincima i udruženjima koja žele dalju saradnju u ovom projektu za koji očekujemo da će biti realizovan,ili konačno definisan, u ovoj godini. Projekat izgradnje Crnogorske kuće, od osnivanja baziran je na iskrenom opredjeljenju i namjerama inicijatora Fondacije i najznačajnijih donatora, odgovorno potvrđujući da je finansijska baza i način realizacije zasnovan na realnim osnovama. Fondacija je otvorena za sve kontakte, interesovanja i predloge naše dijaspore u SAD i Kanadi, udruženjima,kao i državnim organima SAD i Crne Gore. Takođe, Fondacija nema nikakvu odgovornost zašto se u američkim izvještajima ne nalaze podaci za 2015. i kasnije jer su godišnji izvještaji koje je uradila navedena firma dostupni svim zainteresovanim, a naročito donatorima

Premijer Lukšić sa čelnicima Fondacije za Crnogorsku kuću u Njujorku

Crnogorsko-američka fondacija za izgradnju Crnogorske kuće je, povodom obraćanja predstavnika udruženja iseljenika iz Kanade, kao i nekih medija, saopštila da je u svim godišnjim izvještajima revizora utvrđeno njeno potpuno zakonito poslovanje.

“Polazeći od najave i obećanja predstavnika dijaspore da su spremni da za projekat obezbijede 2,5 milona dolara, Vlada Crne Gore je u dva navrata uplatila sredstva za potrebe kupovine objekta u iznosu od 1.700.000 eura na račun Fondacije. Projekat su podržale i druge institucije iz Crne Gore, kao i predstavnici dijaspore iz SAD i Kanade, te je ukupan iznos namijenjen realizaciji ovog projekta, na dan 15.02.2013. godine, bio 2.454.359.38 dolara. Ukupna sredstva deponovana su na račun Fondacije kod Chase banke. Zbog poslovne politike te banke, računi diplomatskih predstavništava i drugih udruženja koje imaju deponovan novac stranih vlada morali su biti ugašeni, pa samim tim i Fondacije. Odmah je otvoren račun kod Bank Of Amerika i novac je deponovan na novi račun, gdje se i sada nalazi”, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik Refik Radončić.

Ističe se da je Fondacija, odmah nakon prikupljenih donacija i uplata Vlade, otpočela proces traženja lokacija i objekata radi realizacije projekta.

“Razgovori su vođeni i sa poslovnim bankama u Njujorku, radi obezbjeđivanja povoljnih uslova za dobijanje kredita. Zbog veoma visokih cijena nekretnina i konstantnog rasta istih na području Njujorka, kao i odbijanja banaka da uđu u realizaciju kreditiranja projekta, do sada nije zaokružena finansijska konstrukcija za pomenuti projekat. Naglašavamo da Fondacija nije nikako odustala od ovog veoma važnog projekta za našu Državu i dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama. Aktivno se kontaktiraju brokeri i poslovne banke i prati stanje na tržištu nekretnina kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Poslovanje Fondacije, kao i sve finansijske transakcije, kaže sa u saopštenju, vrše se u skladu sa američkim propisima, o čemu se dostavljaju redovni godišnji izvještaji. Fondacijom upravlja Upravni odbor, kojim rukovodi predsjednik Fondacije Refik Radončić. U Upravnom odboru su i predstavnici DKP-a Crne Gore u SAD, predstavnici MVP-a i Ministarstva finansija Crne Gore. U skladu sa američkim propisima, prijavu poslovanja za potrebe Fondacije vrši kompanija Berard & Associate spc. Certifed Public Accountants, NY.

“Upravni odbor Fondacije izražava spremnost za intenzivnu komunikaciju sa svim donatorima, pojedincima i udruženjima koja žele dalju saradnju u ovom projektu za koji očekujemo da će biti realizovan,ili konačno definisan, u ovoj godini. Projekat izgradnje Crnogorske kuće, od osnivanja baziran je na iskrenom opredjeljenju i namjerama inicijatora Fondacije i najznačajnijih donatora, odgovorno potvrđujući da je finansijska baza i način realizacije zasnovan na realnim osnovama. Fondacija je otvorena za sve kontakte, interesovanja i predloge naše dijaspore u SAD i Kanadi, udruženjima,kao i državnim organima SAD i Crne Gore. Takođe, Fondacija nema nikakvu odgovornost zašto se u američkim izvještajima ne nalaze podaci za 2015. i kasnije jer su godišnji izvještaji koje je uradila navedena firma dostupni svim zainteresovanim, a naročito donatorima”, piše u saopštenju.

Podsjeća se da je Crnogorsko Američka Fondacija osnovana i registrovana je u Njujorku 07.10.2010. godine, na dobrovoljnoj osnovi, kao neprofitna, nevladina organizacija, u skladu sa američkim zakonima.

"Osnovni motiv osnivanja Fondacije je realizacija projekta Crnogorska kuća u Njujorku, sa ciljem da se pod jednim krovom obezbijedi prostor za potrebe Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, Stalne misije Crne Gore pri UN i naše dijaspore u SAD, koja bi kroz izgradnju i opremanje Kulturnog centra dobila prostor za okupljanja i organizovanje raznih manifestacija. Fondacija i dalje ostaje otvorena za saradnju i poziva predstavnike dijaspore da svojim aktivnostima i donacijama doprinesu realizaciji ovog započetog projekta”, ističe se u saopštenju.

Kazali su i da je do gašenja sajta došlo zbog tehničkih problema i da zainteresovani svakom trenutku mogu dobiti sve informacije koje se tiču Fondacije.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...