01182021pon
Last updatepet, 15 jan 2021 9pm

Glas Dijaspore

Otvoreno pismo iseljenika: Nova vlast dovela CG na ivicu ambisa, ugroženi su i manjinski narodi i Crnogorci

Danas smo svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun nas iseljenika koji smo uvijek podržavali evropski put Crne Gore. Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni, piše u saopštenju

"Dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori" -  Sastanak iseljeničkih organizacija održan je u Njujorku, gdje je domaćin bila Fondacija Gusinje (Foto: Fokuspress.com)

Članovi udruženja iseljenika zabrinuti su jer se, kako su kazali, Crna Gora zbog nove vlasti nalazi na ivici ambisa.

U otvorenom pismu koje su potpisali Crnogorsko društvo „13 jul“ - NY, Montenegro House – NY, Fondacija Gusinje, Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, Euro Gusinje - Njujork,Kulturni centar "Rumija" - Čikago, Udruženje "Primorje" - Njujork, Udruženje „21. maj“ – Njujork, Montenegro Golf Club - Njujork, Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca, Crnogorsko njemačko udruženje "MonteKoln", Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess - Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica, navode da „izdaleka vidimo, ali  znamo da vi izbliza vidite još bolje: zemlja se razara raznim podjelama i mržnjom, u njoj se otvoreno ugrožava ono što joj je najsvetije – njen građanski i demokratski karakter“.

„U polarizaciji društva, prisutnoj u posljednjih nekoliko mjeseci, i mržnji koju nam nameću ekstremni nacionalisti koji su došli na vlast, mi, iseljenici koji podržavamo evropski put Crne Gore i želimo da ona bude moderna, prosperitetna država, plašimo se da smo se vratili u devedesete godine prošlog vijeka i da imamo samo dva izbora. Prvi izbor je da ćutimo dok sve građanske vrijednosti neznaveni i ostrašćeni nacionalisti urušavaju pred našim očima, zato što će nam neko reći da je pokušaj odbrane građanskih vrijednosti Crne Gore zapravo odbrana bivših vladajućih partija, što nije tačno. To je zastrašivanje svakog ko želi da kaže da nije slijep i da ovaj ekstremizam, koji kao kvasac narasta i pred našim očima, nije umišljen. Drugi, a za nas i jedini izbor, jeste da zbog dostojanstva i mira pošaljemo poruku da se ne damo zastrašiti. Da smo vidjeli sve greške koje su se prethodnih godina dešavale, ali da sad vidimo i kako se sami temelji suživota u Crnoj Gori ciljano urušavaju. Kako se ne smije progovoriti da volite sopstvenu državu, jer ćete biti označeni kao relikt prethodne vlasti. Kako se nepotistički i klijentelistički i po jednonacionalnom ključu puni javna uprava. Kako se vlada sastavlja po manastirima. Kako se zakoni i ključne odluke donose u najvećoj tajnosti i kako narod za njih saznaje kad je sve završeno“, piše u saopštenju.

 "Kako je moguće da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta neko ko sebe naziva ženskim četnikom i tvrdi da Crnogorci ne postoje" - Sa sastanka u Njujorku (Foto: Fokuspress.com)

Dodaje se da je “Ustavom Crna Gora definisana kao „građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”, a ravnopravnost svih građana predstavlja njenu temeljnu vrijednost”.

“Međutim, Vlada Crne Gore, čiji su ministri postavljeni uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, već je demonstrirala da neće imati isti tretman prema svim nacijama u državi. Pored predstavnika manjinskih naroda, ugroženi su i Crnogorci. Primjera radi, skupštinskim tijelom koje se bavi manjinskim i ljudskim pravima rukovodi čovjek koji negira srebrenički genocid, učesnike nedavno održanog patriotskog skupa u Podgorici, koji smo podržali, naziva nacistima, ismijava druge manjine, a na sjednice skupštinskog odbora kojim predsjedava povodom rasprave o vjerskim zajednicama ne dozvoljava prisustvo predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve, kako bi se makar čulo to što oni povodom novoga Predloga zakona o vjerskim slobodama imaju da kažu. Ko će da nam kaže da li možemo da mirno prihvatamo to što ministarsku poziciju za ljudska i manjinska prava, taj osjetljivi resor, pokriva ostrašćeni pravnik jedne crkve, čiji je osnovni zadatak da na silu progura izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti? Ko će da nam objasni kako je moguće da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta neko ko sebe naziva ženskim četnikom i tvrdi da Crnogorci ne postoje nego su dostojni prezira, jer su „pristali da se nad njima vrši etnički inženjering“. I ko će se usuditi da nam, nakon ovih nespornih činjenica, poruči da nemamo razloga za veliku brigu šta će se sve dešavati sa suverenom i građanskom Crnom Gorom?“, pitaju se oni.

Abazoviću, Zoronjić i Ćemanu poručeno da se ne igraju sa obrazom manjinskih naroda - Sa sastanka u Njujorku (Foto: Fokuspress.com)

Obratili su se i građanima Crne Gore i kazali da im je “žao što su pojedini političari poput Dritana Abazovića, Božene Jelušić, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Suade Zoronjić  iz URA-e, Branka Radulovića, bivšeg liberala - danas poslanika Pokreta za promjene, i Albina Ćemana iz Demokrata stali iza ove nacionalističke politike i svojim glasom doprinijeli da građanska i sekularna Crna Gora preko noći postane jednovjerska i teokratska država”.

"Među nama iseljenicima brojni su pripadnici manjinskih naroda koji koriste priliku da poruče  Abazoviću, Zoronjić i Ćemanu da se ne igraju s našim obrazom. Poručujemo im i da se, prije nego što još jednom daju podršku rušenju Crne Gore, sjete svih onih Cetinjana, liberala i ostalih časnih Crnogoraca koji su devedesetih rizikovali svoje živote braneći nas od velikosrpske agresije. Nemojte da ono što oni na Cetinju brane vašim glasom dajete nekome iz Srbije. Sačekajte i nađite rješenje kako će svi pravoslavci u Crnoj Gori biti zadovoljni. Ne živite u iluzijama da vam je ratni profiter i ministar ratnog zločinca Radovana Karadžića veći prijatelj od gore nabrojanih, kao i naših dobrotvora i humanista iz dijaspore koji mu smetaju samo zbog toga što imaju drugačije ime. Udruživanjem s koalicijom koju je on organizovao i priklanjanjem velikosrpskom nacionalizmu brukate sebe, svoje porodice i multietničke sredine iz kojih dolazite. Iskoristiće vas u rušenju Crne Gore, a onda će krenuti u stvaranju još jedne Republike Srpske“.

"Bilo nas je sramota kada smo nedavno pogledali i video snimak na kojem aktuelni premijer Zdravko Krivokapić svečano dočekuje Nikolu Kavaju, srpskog nacionalistu i osuđenog teroristu koji je u Sjedinjenim Američkim Državama učestvovao u bombaškim napadima na jugoslovenske ambasade i konzulate, otimao američke putničke avione..." - Sa sastanka u Njujorku (Foto: Fokuspress.com)

Članovi udruženja su se obratili i ambasadorima u Crnoj Gori.

“Želimo da istaknemo da potpisnici ovog pisma nikada nijesu imali dilemu da li Crna Gora treba da bude NATO i EU članica. I dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori. Takođe, bilo nas je sramota kada smo nedavno pogledali i video snimak na kojem aktuelni premijer Zdravko Krivokapić svečano dočekuje Nikolu Kavaju, srpskog nacionalistu i osuđenog teroristu koji je u Sjedinjenim Američkim Državama učestvovao u bombaškim napadima na jugoslovenske ambasade i konzulate, otimao američke putničke avione... Danas smo svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun nas iseljenika koji smo uvijek podržavali evropski put Crne Gore. Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni“.

Iseljenci su pozvali međunarodnu zajednicu „da ne žmuri pred klerikalizacijom države koja je bila na pragu Evropske unije i koja je, bez sumnje, imala svojih propusta u izgradnji institucija, ali koja nikad kao sad nije ciljano gurana u haos“.

„Mi nećemo zabijati glave u pijesak dok nacionalističke i proruske snage vrše 'sječe' u Crnoj Gori gdje god stignu pod izgovorom da joj donose slobodu! Želimo da sačuvamo građansku i demokratsku državu Crnu Goru! Nek' je vječna Crna Gora!“, piše u saopštenju kojim su se, kako su kazali, obratili javnosti, ambasadama, medijima, rodbini, prijateljima i svakome ko ima kapacitet da sasluša, uvaži, poštuje i pomogne.

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA REVIJA FOKUS

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE